Докога ще бият пациенти в психиатриите у нас?

5418
Докога ще бият пациенти в психиатриите у нас?
Снимка: Личен архив

За фиксиране, ги фиксираме, това е терминът, защото при нас постъпват пациенти, които могат да бъдат опасни за себе си и околните. Фиксирането е с колан, но проблемът опира до липсата на персонал. По Наредбата за имобилизация фиксирането се прави от 5 човека - по един за всеки крайник и един за главата. В нито едно от нашите отделения, и при колегите знам, че е така - същото, няма едновременно 5 човека на работа като персонал. Така  д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Психиатричната болница "Св. Иван Рилски" коментира констатациите в доклада на Комитета за борба с изтезанията към Съвета на Европа за състоянието на местата за предоставяне на социални и психиатрични грижи в България.

Евродоклад: Бият болните в психиатрии и социални домове, Сачева затваря два от тях

Нов скандал в Пловдив - има ли фиктивен прием на пациенти в местната психиатрия?

Пациенти лежали в Пловдивската психиатрия без кракът им да е стъпил там, а за всеки пациент държавата плаща по 600 лева. Това се казва ...

Остават 1 санитар, в най-добрия случай - двама. И си представете нашето отделение за мъже с остри психози е с 30 психично болни мъже, даде пример тя.

"Да, директор съм на тази болница, но не мога да назнача повече хора от разписаният щат, утвърден от министъра на здравеопазването. 12-те психиатрични болници не са търговски дружества, нямат отношение към касата. Към психиатрията няма клинични пътеки. От скоро имаме възможност да разпределяме вътре щатните бройки както е необходимо по отделенията, но те пак са в рамките на Фонд "работна заплата", отпусната от министерството.", обясни тя защо не може да реши сама проблема с липсата на персонал.

"С този доклад в предварителния му вид ни запознаха от комисията, които бяха на проверка 4 или 5 дни само в нашата болница. Наистина, заключенията на доклада са стряскащи и би трябвало всички да се стреснем като общество, като ръководството на министерството на здравеопазването и ние като психиатрична, не мога да кажа "общност", съсловие просто.", обясни тя.

"За 22 години от моя стаж, над 60 души, предимно санитари, сестрите са 2 или 3, съм уволнила или предложила за наказание за лошо отношение към пациентите", подчерта Гълъбова.

"Ставала съм свидетел или пациентите са се оплаквали от малтретиране - физическо, психическо, кражба на цигари, пари. Такива грозни неща, които са недопустими спрямо когото и да било, особено спрямо хора в по-слаба позиция", каза тя.

Експерт: В "Аушвиц" издръжката на един лагерист е била повече, отколкото тази на пациент в психиатрия у нас

"В концентрационния лагер „Аушвиц” издръжката на един лагерист е струвала повече отколкото издръжката на един пациент в пси...

Да, категорично знаем всички тези проблеми, подчерта д-р Гълъбова. "При нас категорично не се практикуват такива методи и ако установя такова нещо... винаги казвам на персонала, че вярвам на болните. И претендирам, че лекарите, с които работя, с тях мислим еднакво, имаме еднакво отношение и не търпим подобни свинщини, зверства, изродщини и моментално реагираме и се понасят наказания под формата на уволнения.", каатегорична беше д-р Гълъбова.

Трябва да се имат предвид много фактори за решаване на проблема

"На първо място, трите проверени болници са били разкрити преди 70-80-100г. Тогава концепцията е била на изолирано място, далече от хората, да не се виждат, защото нашите болници са криви и грозни, неприятни. Те са разкривани в малки населени места, и естествено, парите, които са давани са малки. Макар че с последното увеличение санитарите, например, вече не са на минимална заплата. В нашата болница основната му заплата е 790 лв. от няколко месеца. Идват само местни хора, няма да дойде някой от града заради транспортните разходи. Идват местни хора, които не са лоши, но не са обучени. А не са обучени, и тук вина носи, според мен, нашата съсловна организация - Българска психиатрична организация, макар че аз не членувам в нея по ред причини. БПО къде е в този процес? Кога застана с лице и име да кажат това не ни харесва, предлагаме, това ще направим?", попита експертът.

"Санитарите в България никой не ги обучава и смятам, че това е задължение на психиатричната асоциация - да организира курсове, различни форми на квалификация. Освен това, години наред имахме национален консултант. Какво направи той? Едно голямо нищо. Ако бяхме застанали единно като гилдия или каквото щете го наречете. Ако бяхме застанали, нямаше да има администрация, която да ни се опъне, казвам в кавички, на исканията за промяна.", каза още тя.

Затова смятам, че освен държавата, която определя политики... Не мога да  си изкривя душата. Аз работя в Курило 27 години. Първият министър, който посети голямата психиатрия на София беше проф. Ангелов. Това са факите. Факт е, че когато той стана министър Стратегията 20-30 беше качена за обществено обсъждане - отлежаваше 1 година в министерството, подчерта д-р Гълъбова.

Експерт: Психиатрията никога не е била в приоритетите на здравеопазването

Психиатрията никога не е била в приоритетите на здравеопазването. В обществото остава усещането за несправедливо разпределение на публи...

Преди месец приключи то, сега предстои работната група да се събере отново да обобщим и коригираме Стратегията, каза още тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com