Държавата безпомощна - няма програми за грижа за психичноболни

18093
Държавата безпомощна - няма програми за грижа за психичноболни
Снимка: Thinkstock

Нова драма с психичноболен мъж – този път в София, в квартал „Подуяне”. Цели 20 часа полицията не успява да се справи с болния Константин Ляков, който буйства и заплашва здравето и живота на съседите си.

Агресията на болния от параноидна шизофрения се отключва по неизвестни причини. Съседи споделят, че по Нова година бил при майка си, в провинцията и когато се върнал, се е променил много. Комшиите твърдят, че майката е болна от рак и това е отключило агресията. Оказва се, че баща на Константин е бившият депутат от СДС Панайот Ляков.

Константин Пенчев поиска държавата да промени отношението си към хората с психични проблеми

Националният омбудсман Константин Пенчев внесе в Конституционния съд (КС) искане за обявяване на противоконституционност на текстове ...

В събота вечерта (31 януари) Константин почва да хвърля предмети от прозореца на жилището си. Изхвърля и кучето си, както и куп вещи, с които чупи коли и прозорци на съседни жилища. Чак след почти денонощие полицията успява да го прибере, след като преодоляват импровизирана барикада. Ранен е и един служител на реда.

Заради ситуацията съседите питат кой взема решенията в такива случаи. Двадесет часа полицаите ни помагат, докато чакат някой да им нареди да се справят с Константин, възмути се възрастна жена пред Нова телевизия.

Според държавата случаят на Константин не е типично болестно състояние, ами и социално. Казано с прости думи – няма кой да се грижи специализирано за него, да следи да си взема лекарствата например. Не повече от 20% от хората с такива заболявания имат нужда от помощ от обучени асистенти. А сега съдът решава колко време Константин ще остане в специализирано заведение – вероятно до шест месеца, може би повече.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com