Държавата върви към ограничение на парите от НЗОК за болниците

2542
Държавата върви към ограничение на парите от НЗОК за болниците
Снимка: Getty Images/Guliver

След като по времето на предишното правителство на Бойко Борисов тогавашният здравен министър Петър Москов не успя в намерението си да бъде приета Национална здравна карта, която да е основата на това с кои болници НЗОК ще сключва договори и с кои няма, сега официално стартира втори опит. Вече е публикуван за обществено обсъждане проект на картата и становище за бъдещо решение на правителството.

Съгласно предложението, Националната здравна карта ще е документът, на чиято база НЗОК сключва индивидуалните договори с "изпълнителите на медицинска помощ" по Националия рамков договор за 2018 година. В картата ще бъдат посочени областите в България с недостиг и излишък на лекари и зъболекари, броят на болничните легла във всяко лечебно заведение, извършваните медицински дейности и колко са компетентни заведенията, които ги извършват. Ще има отчет и за спешните отделения, както и какви райони покриват.

Ананиев: До 3 месеца Националната здравна карта трябва да бъде готова

Идеята ми е до 3 месеца Националната здравна карта да бъде готова - до подписването на Националния рамков договор. Това каза министър...

Там, където има повече болнични легла, отколкото е нужно съгласно изчисленията на потребността, НЗОК ще сключва договори само с тези болници, които покриват изискванията на специална наредба, която ще бъде издадена от здравния министър. Със сигурност обаче ако броят на болничните легла и на видовете медицинска помощ е по-голям от потребностите на областта, с нови болници, които стартират работа по време, когато вече има действаща Национална здравна карта, НЗОК няма да сключва договори. С тях е възможно да бъдат сключени договори чак при изготвянето на следващата, годишна Национална здравна карта.

Картата ще се изработва от комисия, назначена от здравния министър, който ще е и председател на въпросната комисия. Картата ще се утвърждава от Министерския съвет.

Параметри

Според предвиденото от държавата, 1 личен лекар може да отговаря за най-много 1500 пациенти, а 1 зъболекар – за 1000 души. Там, където има по-голямо струпване на население – например София, Пловдив и Варна, е направена корекция относно това колко лекари и зъболекари са нужни.

ВАС отмени окончателно здравната карта

Върховният административен съд отмени окончателно Националната здравна карта, която беше въведена по идея на бившия здравен министър Пе...

Специално за София в момента са необходими 3850 лекари в първичната извънболнична помощ, което прави по 290 лекари на 100 000 пациенти. От тези 3850 лекари, 2950 трябва да са зъболекари. Трябват и 5095 лекари в специализираната извънболнична помощ, което прави по 222 лекари на 100 00 пациенти. По данните в проектокартата, сега в София общо практикуват 6 018 лекари по различни специалности, като 2950 работят в болници, а 3068 – в поликлиники или кабинети. Шокиращо, само 1 специалист по детска клинична хематология и онкология работи в София. Само шестима пък са специалистите по детска психиатрия, като всичките работят в болници. Едва шестима са и тези, занимаващи се с детска ревматология – трима в болнични заведения и трима на кабинет. 13 пък са експертите по детска хирургия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване