Експерт: Лекарите не си правят труда да съобщават за нежелани реакции след ваксиниране

4923
Експерт: Лекарите не си правят труда да съобщават за нежелани реакции след ваксиниране
Снимка: Thinkstock

Колегите (бел. ред. - лекарите) не си правят труда да съобщят за дребните в кавички усложнения, за да може да имаме пълната и реална картина за това какво става в страната. Това съобщи председателят на българската педиатрична асоциация проф. Пилософ по време на пресконференция относно създаването на Национална програма за оптимизиране на ваксинопрофилактиката в страната, която се проведе днес в БТА.

Според проф. Пилософ "ваксините са съпоставяне на правото на човек на здраве и правото на човека на свободен избор и интегритета на своето тяло. Парадоксът е, че успехът на ваксинопрофилактиката е основание за отричането ѝ. Може да забравим болестите, но те никога няма да ни забравят". По думите му "е дълг на обществото да намери баланс между двете права - на свободен избор и право на здраве."

Експертите целят създаването на електронна регистрация на всички дейности, свързани с имунизациите. Ще се проследява наличието на ваксини, дали са достатъчни. Системата ще подпомогне процеса технически и се очаква да заработи до 1-2 години, но психологически няма да може да се справи, призна проф. Кожухарова.

Спряха филм, твърдящ за връзка между ваксина и аутизма

Документален филм, направен от бивш британски изследовател, който твърди, че съществува връзка между ваксините и аутизма, е бил изваден...

Според нея въпросът за личния избор е по-особен. "Какъв личен избор може да има едно 3-месечно дете? Личен избор има майка му, а може би това дете няма да иска да умре на 3 годинки от дифтерия", запита тя. Проф. Кожухарова е на мнение, че задължителните ваксинации са изходът за България, докато няма програма с препоръчителни ваксини, както тази с човешкия папилома вирус.

От Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) призоваха медиите да бъдат техни съюзници в съобщаването на нежелани реакции след ваксиниране.

През последните години случаите на реакции след ваксиниране са: 2013 г.- четири съобщения , 2014 г. – 9, 2015 г. – 15

Нежелана реакция може да съобщи лекарят, сестрата, родителят или трето лице, което е видяло. Това може да стане по всякакъв начин. Сигнал до ИАЛ, писмено съобщение до ИАЛ, РЗИ, МЗ, както и със СМС. Комисията, която разглежда сигналите се състои от трима души.

Странни разминавания при случай с пострадало след ваксина дете

Противоречиви факти излизат наяве около случая с пострадалото след ваксиниране дете - Виктор от село Брод, Димитровградско, което сега ...

Отчита се спад в изпълнението на имунизационния календар, което според експертите се държи на липсата на ваксини.

Страх на майката и притеснение от ваксина не се лекува нито с глоба, нито с наказателни мерки, коментира д-р Ангел Кунчев главен държавен здравен инспектор. Той призна, че "няма страна в Европа, която да прави пет приема на ваксина срещу туберкулоза", но и че "няма по-отворена и демократична система на съобщаване на странични реакции каквато е българската."

Според него: "И Дядо Господ да дойде да оправя нещата с ваксините няма как да ги оправи."

Припомняме, че само преди дни ви информирахме за пострадало след поставяне на ваксина дете. След направено запитване от Actualno.com до РЗИ Хасково бе отговорено, че случаят ще бъде докладван като нежелана реакция от ваксина. Това стана няколко дни след инцидента, т.е. не е било докладвано навреме от лекуващите детето лекари. Становището на РЗИ-Хасково до момента е, че случаят е "съвпадение".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com