Експерт: Нараства разпространението на преддиабетните състояния

3954
Експерт: Нараства разпространението на преддиабетните състояния
Снимка: Thinkstock

"Захарният диабет е едно социално заболяване и честотата на това заболяване нараства значително през последните десетилетия, като надвишава досегашните очаквания и въпреки съвременните лечения и проследяванията на голям брой пациенти, те не постигат очакваните терапевтични цели. Според световните статистики в момента има 475 милиона пациенти със захарен диабет. Очаква се нарастване до 2030 г с 55%. А каква е заболеваемостта в България? Ако през 1992 година, говорихме за 250 хиляди пациенти и за 3% заболеваемост, вече говорим за 8% заболеваемост на населението със захарен диабет." Това заявип редседателят на Управителния съвет на Българската диабетна асоциация и началник на Клиника по ендокринология и болести на обмяната във ВМА - проф. д-р Ивона Даскалова в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка със Световния ден с борбата с диабета - 14 ноември.

По думите ѝ нараства не само разпространението на захарния диабет, но и също така разпространението на преддиабетните състояния:

14 ноември - Международен ден за борба с диабета

На 14 ноември светът отбелязва Световния ден за борба с диабета. Датата е избрана с решение на Международната Диабетна Федерация и Свет...

"Това е състояние, при което заболяването все още не е отключено и има леко завишени стойности на сутрешните кръвни захари или нарушен глюкозен толеранс. Като през 2007 година говорим за 309 милиона пациенти с преддиабет, очаква се, че през 2025 година те ще бъдат вече 419 милиона. Немалък е процентът и на пациентите с не диагностициран захарен диабет и те са няколко милиона. Така че много важно е ранното диагностициране и ранното започване първо на лечение, а преди да се отключи захарният диабет на профилактика. Причините за отключване на захарен диабет са различни. При тип 2 основно, не говорим за захарен диабет тип 1 – инсулиново зависим , който е автоимунно заболяване, а говорим за захарен диабет тип 2, който е от големия процент заболеваемост. На първо място е, че се увеличи възрастта на населението, продължителността на живот. Начина на хранене е от голямо значение, наднорменото тегло също е предпоставка за отключване на захарен диабет, разбира се намалената физическа активност и не на последно място стресът."

"Кръвната захар това е "гликемичен контрол". Ние казваме гликемия или кръвна захар – то е едно и също. Метаболитен контрол включва не само кръвната захар, той включва нивото на холестерола, на триглицеридите на добрия и лошия холестерол, разбира се, на наднорменото тегло и така нататък. Това е разликата в „метаболитен контрол“ влиза състоянието в кръвната захар или в гликемия, а кръвна захар и гликемия е едно и също.", обясни още проф. д-р Ивона Даскалова.

Според нея трябва да се подобри профилактиката и да се подобри ранното откриване на захарния диабет:

"Лечението в България се провежда така, както трябва да се лекува в най-модерните клиники в Европа и по света. Така че в България разполагаме с най-модерното лечение като започнем не само от пероралното лечение с всички групи лекарства - ние ги имаме в България. Здравноосигурителната система и здравноосигурителната каса покрива голям процент от скъпите лекарства, а по отношение на инсулина - в България имаме най-модерните, най-добрите аналогови инсулини. Ето сега вече влезе най-бързият аналогов инсулин, така че да не забравяме, че пациентите с тип 1 захарен диабет се лекуват с най-модерните средства, не само с инсулиновите писалки, но също така с постоянните инсулинови дифузии, така наречените инсулинови помпи. Така че говорейки за лечение, имаме всички предпоставки нашите пациенти със захарен диабет тип 1 или тип 2 да се лекуват с най-доброто лечение в света."

Стара Загора - част от образователната кампания за диабета

Стара Загора е едно от 19-те населени места в страната, през които ще премине образователната кампания „Открито за диабета“...

Искам да кажа, че честотата нараства както при децата, така и при възрастните. Честотата расте с всеки изминал ден и месец затова говорим не за епидемия, а вече в световен мащаб говорим за пандемия. Това, което искам да кажа е, че преди години процентът на децата със захарен диабет тип 2 беше много по-нисък, защото при децата обикновено имаме инсулиново зависими захарен диабет тип 1, но някога в арабските страни процентът на деца със захарен диабет тип 2 беше по-висок, защото те бяха с наднормено тегло. По начало профилактиката на втори тип захарен диабет, трябва да започне с промяна на начина на живот, начинът на хранене, физическата активност. Колкото по-малко се натоварват физически децата и колкото по-вредно е храненето, липсата на физическа активност допринасят да се увеличава при децата процента на тип 2 захарен диабет, защото се увеличава инсулиновата резистентност и оттам идва увеличеният процент на тип 2 на захарен диабет.", допълни още специалистът.

Вижте всичко, което трябва да знаем за диабета в ТАЗИ СТАТИЯ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване