Експерти: В психиатриите няма персонал, а леглата са разпределени непропорционално

3194
Експерти: В психиатриите няма персонал, а леглата са разпределени непропорционално
Снимка: iStock

В държавните психиатрии има недостиг на медицински персонал, а броят на легла е достатъчен, но е непропорционално разпределен. В Северозападния регион има 8 легла на 10 000 души, а в Югозападния -1,7 легла на 10 000 души. В Южен централен - 2,9 легла на 10 000 души. В едно място има свръхпредлагане на легла, а на другото има недостиг. Това каза директорът на дирекция „Психично здраве и превенция на зависимостите” в Националния център по обществено здраве и анализи Захари Зарков, който представи изготвен мониторинг пред Временната комисия за защита на правата на психичноболните пациенти и изготвяне на законодателни промени, които да ги гарантират в Народното събрание.

По думите на д-р Зарков има недостиг на медицински персонал – сестри, лекарски асистенти и санитари, недостиг на социални работници и психолози във всички психиатрични структури. Критичен е недостигът на лекари в област Видин, Смолян и Ямбол, заяви експертът. Той обясни, че критичен недостиг означава, че има база, но няма специалисти, които да работят. Като най-критично д-р Зарков определи спешната нужда от разкриване на легла в Южен централен и Югозападен регион.

Още: По улиците ни е пълно с психопати, а психиатрията е Пепеляшката на здравеопазването: Д-р Цветеслава Гълъбова

Зарков представи и изводите и препоръките от мониторинга, като подчерта, че е нужна актуализация на всичките психиатрични структури. По предварителна оценка сумата за лечение на пациент трябва да се увеличи със 100%. Експертът призова и за осигуряване на финансиране за покриване на минималните стандарти като площ и самостоятелен санитарен възел.

По данни на Министерството на здравеопазването, представени днес пред комисията от д-р Тодорова, има 273 постоянно пребиваващи в психиатрични болници, като в този списък влизат хората, които са в лечебното заведение от над 12 месеца. Разходите за всички 273 болни за една година са близо 1 500 000 лева. "Поради допустимите нараствания на разходите за 2024 г. с 20% повече, разходите за психичноболните трябва да бъдат индексирани също с 20%", каза още Тодорова. 

Още: Експерти от няколко институции обсъждат проблемите на психиатрична помощ

Председателят на комисията Деница Сачева посочи, че от Министерството на здравеопазването е получена разнопосочна информация по отношение на разходите, издръжката и необходимостта от средства за психичноболните. Сачева обясни, че цифрите варират между 5 и 7 мил. лева, а сега се говори за 1,5 милиона. Също така броят на постоянно пребиваващите в психиатрични болници варира от 198 до близо 300 в представените данни днес. "Объркани сме какви са реалните статистически данни и бюджетни параметри", коментира председателят.

Д-р Тодорова обясни разликата в цифрите за психичноболните с това, че по изискване на комисията са представени пациенти, които са трайно пребиваващи в психиатрична болница от над 12 месеца. Тоест, броят им сега и преди 3 месеца е различен, защото през тези 3 месеца нови пациенти преминават границата от 12 месеца. Относно бюджета представителят на Министерството на здравеопазването обясни, че в писмото, подадено от комисията, пише думата "издръжка", а в нея влизат разходите за храна, лекарства и допълнителни разходи за болницата. 

Бюджетът на психиатричните болници да бъде увеличен

Председателят на комисията коментира, че всички народни представители се застъпват затова бюджетът на психиатричните болници да бъде увеличен и да не се тълкува думата „издръжка“ в чисто счетоводен смисъл. Сачева посочи още, че бройката на хората, които се лекуват в психиатрични болници , в такъв случай се увеличава. На предишното заседание на комисията те са били 200, а сега са 273, което показва, че проблемът се задълбочава. "Апелираме Министерството на здравеопазването да си свърши качествено работата", каза още Сачева.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Елка Налбантова посочи, че по Закона за социалните услуги се изготвя карта за това какви са нуждите на населението, като самите общини трябва да направят анализ на потребностите си. От получените данни става ясно, че лицата над 18 години, които са заявили нужда настаняване в лечебно заведение, са над 5 000. "В нашите списъци чакащите настаняване са 2 042 души, разликата е в близо 3 000 души", посочи Налбантова. По думите ѝ при наличие на достатъчен ресурс тези услуги биха могли да се отворят доста по-рано и бързо.

Налбантова посочи, че хората с психиатрични проблеми, които имат и решение на ТЕЛК, могат да бъдат настанени в резидентна услуга и да получат финансова подкрепа. 

Още: Психиатричната помощ: изнервени лекари и страдащи пациенти

На миналото заседание на комисията министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков подчерта, че един от сериозните проблеми, който трябва да се реши, е увеличаването на заплатите на медицинските сестри и лекарите, работещи в държавните психиатрични болници. "В бюджета на Министерството на здравеопазването за тази година не са предвидени средства за повишаване на тези възнаграждения", посочи още той. По думите му от Министерството на здравеопазването са поискали в Министерството на финансите да направят корекция на средствата, които са предвидени за изграждане на 300 амбулатории и те да бъдат предвидени за изграждане на центрове за психично здраве. "Отговорът от Министерството на финансите е, че до този момент няма предвидени средства", допълни министър Хинков, цитиран от БТА. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com