X
 
 

Функциите на Фонда за лечение на деца ще се поемат от НЗОК

958 1
photo of Функциите на Фонда за лечение на деца ще се поемат от НЗОК
Проект за изменение на Закона за здравето, който се обсъжда от експертите на министерството на здравеопазването и НЗОК, предвижда Център "Фонд за лечение на деца" да бъде закрит, а функциите му да се поемат от НЗОК. Наред с лечението в чужбина, което НЗОК така или иначе е задължена и до сега да осигурява, чрез издаване на формуляр S2, проектът за изменение на закона предвижда касата да заплаща разходите за медицински изделия, необходими за лечението на деца, когато то се извършва в България. Запазва се моделът на привличане на средства, включително и приходите от таксите на политическите партии, съгласно Изборния кодекс.

Фондът за лечение на деца беше създаден, за да улесни лечението на тежко болни деца в страната и чужбина. За краткия период на функционирането си, той ще се запомни повече със скандалите и обвинения в злоупотреби, включително и арести на служители, отколкото с осигуреното лечение. Очакванията, че фондът ще привлече значителни средства от дарения не се оправдаха. Основната част от финансирането си остана бюджетно, а даренията са пренебрежимо малко. В голяма степен дейността на Фонд „Център за лечение на деца” се припокрива с тази на НЗОК, пише Център за защита на правата в здравеопазването.

Освободиха предсрочно двама редовни членове на "Фонда за лечение на деца"

Освободиха предсрочно двама редовни членове на "Фонда за лечение на деца". Това е станало след приетите от правителството промени в РМС...

В законопроекта се предвижда също да бъде закрита и Комисията за лечение в чужбина, която функционираше до сега в министерството на здравеопазването, като нейните функции също се поемат от НЗОК. Комисията за лечение в чужбина към МЗ е рудиментарен остатък от здравна система преди реформите и създаването на НЗОК. Ако комисията все пак играеше някаква роля до 2007 година, то след приемането на страната ни в Европейския съюз, само дублира функции, които със закон така или иначе са възложени на НЗОК.

С чл. 83з от Закона за здравното осигуряване тя е определена за национална точка за контакт по въпросите на трансграничното здравно обслужване в Европейския съюз. Администрацията на касата има вече значителен опит в издаването на разрешения за планово лечение и заплащането на оказана спешна и неотложна медицинска помощ в страни членки на ЕС в обеми многократно надхвърлящи тези на КЛЧ и ЦФЛД. Прехвърлянето на функциите на двете структури, които се предвижда да бъдат закрити, не би трябвало да доведе до сътресения или проблеми с обслужването на болните.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
    Горките дечица. Не им взимайте шанса за живот. НЕ И НЗОК. ТОВА Е УБИЙСТВО! ПомислетЕ, ТЕ НЯМАТ ДРУГ ШАНС.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално