Ген. Мутафчийски: Върви кампания на пълно отричане на коронавируса и на мерките срещу него

24613
Ген. Мутафчийски: Върви кампания на пълно отричане на коронавируса и на мерките срещу него
Снимка: БГНЕС

„Това не е обикновен вирус и не е като другите заболявания и ние всеки ден се убеждаваме в това“. Това заяви пред БТВ председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

„Последните дни извикахме няколко пациента, които оздравяха след двустранна бронхопневмония, предизвикана от коронавирус и нещата, които виждаме на скенер, са доста обезпокоителни. Те имат увреждания, които може да останат трайни. 20 дни след заболяването има признаци на фиброза. Естествено, рано е да се правят генерални изводи, но това е обезпокоително“, допълни той.

Нова радост за народа: Среднощен брифинг за Чернобил на Щаба по коронавируса

Среднощният брифинг на Националния оперативен щаб предизвика вълна от иронични реакции в социалните мрежи. Повод за коментарите беше к...

По думите на проф. Мутафчийски има покачване на броя на болните у нас, като за днес дотук са 16 положителните проби, но лабораториите продължават да работят и утре ще стане ясно за 24 часа колко точно са. „Променихме тактика и вече всяко огнище го тушираме колкото се може по-бързо, за да не допуснем да се разпространи. Все още разполагаме с ресурса да го направим, но скоро може и да нямаме този ресурс“, допълни проф. Мутафчийски.

Според него по-верният показател за разпространението на болестта е колко са тежките случаи в интензивните отделения и каква е смъртността. „Не е само бройката обезпокояваща. Колко време могат да издържат лекарите в болниците и в същото време да слушат хора по улиците, които казват, че няма нищо страшно. Винаги може да се пропусне случай и ние не претендираме, че не сме ги изпускали, но преди от 11 откривахме 2, сега на 7 случая откриваме 2. Това означава, че сме подобрили откриваемостта“, заяви още той.

„Масовото тестване е невъзможно като логистика, затова ние го разбираме като тестване на възможно по-голям брой хора около заразения, медицинския персонал и прицелни групи на случаен принцип. „Фалшивите тествания не играят добра роля. Имам предвид бързите тестове, които създават едно фалшиво спокойствие“, допълни той.

В разговора с ген.-майор проф. д-р Мутафчийски се включи и доктор Мони Турналиев от Смолян, който успя да се пребори с болестта. Той разказа как е преминала при него заразата, като уточни, че не е имал тежки симптоми, но все пак е бил в болница. Доктор Турналиев се обърна към проф. Мутафчийски, като заяви, че мерките са били взети навреме. „Малко, обаче, се пресоли гозбата, като се показваха спортни зали с легла, тъй като в София има 100 болници и не знам да са бомбардирани, сгради има, въпросът е да има персонал, който не е стресиран и е подготвен. Мисля, че беше излишно и участието на директори на болници, които да обясняват кой ще откачат от респиратор и кой не. Лекарят трябва да създава доверие у пациента, да му вдъхва увереност и дори при заболяване, което има 60, 80, 90 процента смъртност, трябва да има доверие между лекар и пациент“, заяви доктор Турналиев. Запитан за отхлабването на мерките, докторът бе категоричен, че кога това да стане е работа на експертите. „Моето лично мнение е, че на Витоша не хвърчат вируси. Когато си в планината, когато спазваш два метра отстояние, не е страшно. Но темпото на намаляване на мерките ще го зададат екпертите“, допълни д-р Турналиев.

Генералско състояние на страх

За незнаещите – това е една от книгите на великия американски писател Майкъл Крайтън (Състояние на страх). Темата ѝ е най-общо ка...

Относно отхлабването на мерките, проф. Мутафчийски заяви, че това ще се направи, когато има достатъчно данни, че е стабилизирана ситуацията. „Виждаме как се изчерпват ресурсите, когато се появи тенденция за устойчивост и за намаляване на заболелите, могат да се обсъждат такива мерки и политиците да вземат такива решения, които ние ще подкрепим“, допълни ген. Мутафчийски. Той, обаче, предупреди, че винаги, когато се охлабват мерките, това трябва да се прави под условие, че това може да доведе до увеличаване на броя на заразените.

Относно предстоящите празници за 1 и 6 май, председателят на щаба беше категоричен, че засега е твърде рано да се каже дали отново ще се затваря София или други областни градове. „Засега върви една кампания на пълно отричане на заболяването и на всякакви мерки, което е обидно за всички хора, които спазват дисциплинирано мерките“, категоричен бе той.

Той призна, че вероятно среднощните пресконференции, особено последната по повод евентуалната радиация от пожара в района на Чернобил, са стресиращи за хората. Той, обаче, смята, че е било нужно да се съобщи, тъй като сам се е убедил в силата на социалните мрежи да създадат истинска истерия сред обществото. „Благодарение на подобни неща, някои от нашите сънародници даже смятат, че няма коронавриус“, заяви той.

„Въпросът с удължаването на извънредното положение е политическо решение и не е моя работа да го искам. Ние докладваме каква е актуалната ситуация, а политиците взимат тези решения“, категороичен бе той.

Какво е съотношението между броя на тестовете и на болните от COVID-19 в България - официално мълчание (ВИДЕО)

Дали в България спазваме мерките и предписанията в условия на извънредно положение заради епидемията от коронавирус или не? Отговор на ...

По думите на проф. Мутафчийски карантината в България е интересна, тъй като не забранява кой знае колко неща и е доста по-лека от останалите части на света. „Хората имат право да отидат да пазаруват, на лекар, на фризьор, да разходят детето, кучето. Така че това, дето се носи, че никой не излиза, не е точно така“, допълни проф. Мутафчийски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com