Хапче против СПИН представиха в Смолян, има го в България

2060
Хапче против СПИН представиха в Смолян, има го в България
Снимка: Pexels

Почти непознато дори сред медиците в България средство за превенция - „хапче против ХИВ/СПИН“ или PrEP бе представено вчера пред медицинската общност в Смолян от Александър Миланов - клиничен социален работник и консултант в Checkpoint София.

В навечерието на Световния ден за борба с ХИВ/СПИН Регионалната здравна инспекция, в партньорство с центъра за сексуално здраве Checkpoint София, организира експертна среща с мотото „ХИВ вече не убива, стигмата – да!“. На форума, открит от областния управител Захари Сираков, бяха поканени лекари и медицински сестри от лечебната сфера в региона, експерти от образованието и социалните услуги, и други професионалисти, работещи с уязвими групи от гражданството.

Още: Болестите, които най-често се предават по време на секс

Какво е лекарството?

Хапчето против СПИН PrEP е съкращение на английски от термина „пред-експозиционна профилактика“. Медикаментът е комбинация от три доказани съставки и служи за предотвратяване на зараза дори при рисков сексуален контакт без друго предпазно средство. От 2019 г. таблетката  е достъпна в пет аптеки в нашата страна. Продава се срещу рецепта, изписана от лекар и след препоръчителни медицински изследвания.

По данни на Центъра за контрол на болестите в САЩ ефективността на PrEP за предпазване от инфектиране при сексуален контакт без кондом е 99%, а при инжекционна употреба на наркотици – 74%. Надеждата е, че с течение на времето предписването на медикамента ще стане масова практика и у нас, особено за профилактика сред рисковите групи, чрез включване в националното ръководство за превенция на ХИВ/СПИН.

Вече има и средство РЕР /пост-експозиционна профилактика/ за намаляване на професионалния риск от ХИВ при здравните работници. У нас се прилага предимно при медицински персонал, участвал в рискова ситуация с пациент, носещ ХИВ или с неизвестен статус спрямо инфекцията, но е приложим и за предпазване сред общото население, ако се вземе до 72 часа след необезопасения полов контакт.

Едно от големите постижения на лечението на ХИВ-инфекцията е постигането на „златния стандарт“ – тройната антиретровирусна терапия, която е достъпна и безплатна за всички носители, без оглед на здравноосигурителния им статус.

Още: Всеки трети регион в Русия е в последния стадий от епидемията на СПИН

Терапията за ХИВ/СПИН претърпява значителна еволюция до 2016 г., когато започват да се ползват нови лекарства, с които до месеци след установяване на заразяването се постига т. нар. „неоткриваем вирусен товар“, тоест спира се възпроизводството на вируса в организма. В това състояние човекът, живеещ с ХИВ, не само че не развива заболяване, свързано със СПИН, но и не може да предаде вируса на своя сексуален партньор.

Този изключителен прогрес се концентрира в израза: „Неоткриваем ХИВ“ е равно на „непредаваем ХИВ“ и прави възможно не просто постигането на дълги години здраве и високо качество на живот, но осигурява на хората, живеещи с ХИВ, безценната възможност да създават и раждат здрави деца.

Александър Миланов представи актуални данни за разпространението на ХИВ в България. До този момент установените с това заболяване са над 4200, а средният брой на новите случаи на година е около 250. Мъжете са приблизително два пъти повече от жените. Около 94% от случаите на предаване на ХИВ става при сексуален контакт, като сред тях хетеросексуалните хора са значително повече от мъжете, правещи секс с мъже. В момента близо 2200 ХИВ-серопозитивни българи са на съвременна антиретровирусна терапия, която се осигурява безплатно от държавата по най-добрите стандарти за лечение.

Миланов обърна внимание на дълбоките корени на стигмата (заклеймяване) за хората, живеещи с ХИВ в нашето общество като цяло, но и сред професионални групи, като напр. медицинските специалисти.

Той изтъкна нуждата  да се полагат още по-големи усилия за преодоляване на стигматизиращото и дискриминиращото отношение.

Според изводите от национално анкетно проучване на Checkpoint София от 2018 г. сред българите се шири огромно незнание относно хората, живеещи с вируса, реалните начини на предаването му и категоричната невъзможност инфекцията да се разпространява при всекидневно битово общуване.

За съжаление, стигмата и страхът са широко разпространени и в средите на професионалистите, които са призвани да се грижат за живота и здравето на всички пациенти. Нерядко, според наблюденията на експертите, не се оказва подходяща медицинска помощ на хора с ХИВ при други техни заболявания поради опасения от инфектиране.

Основният проблем на пациентите се оказва получаването на добра медицинска помощ извън ХИВ-секторите в страната – да отидеш за друг здравен проблем, да се разкриеш при лекаря си, да искаш информация или помощ и той да не те гледа като "прокажен"

Още от здравеопазване: 

Бивш прокурист на "Пирогов" иска извънредният одит да стане публичен

И лекари от ИСУЛ застанаха зад проф. Христо Шивачев

Ново реактивно гориво подкарва простатата

В подкрепа на шефа на детската хирургия: Медици от „Пирогов“ излизат на протест

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Огромен ръст в броя на отчетените излекувани

Нигериец с малария е приет за лечение в Инфекциозна клиника в Пловдив

Димитър Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено

"На тъмно и без обяснение": Реакция срещу решение на кабинета за частна детска болница в София

Нова голяма болница ще има в София

Електромобили ще транспортират пациенти на ВМА (СНИМКИ)

Расте броят на заразените с коклюш, но причина за паника няма

Коронавирусът в България: Само в 2 области има нови случаи

С нова наредба: Увеличават двойно медиците по Черноморието

Замърсители в лекарствата и риск от рак: Проф. Георги Чернев разказва за VI-тия конгрес на БДДХ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com