Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хидроксихлорохинът е опасен, твърдят родни експерти

27 май 2020, 08:47 часа • 1990 прочитания

"Хидроксихлорохинът е опасен за част от пациентите. Много от препаратите още се тестват, но тези като хидроксихлорохина временно са спрени от тестване", заяви проф. Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация пред bTV.

Световната здравна организация забрани тестовете с лекарството против малария хидроксихлорохин като възможно лекарство срещу новия коронавирус.

"Има лекарства, които са добри при определена дозировка, но при пациенти с определени болести може да са фатални", допълни и доц. д-р Гачева, началник на Клиника по кардиология и интензивна терапия към Националната кардиологична болница.

"Хидроксихлорохинът може да доведе до внезапна сърдечна смърт", каза още тя в сутрешния блок на БТВ.

"Хидроксихлорохинът се използва и за болни от коронавирус у нас - няма смисъл да спира. При нас няма катастрофални явления, които се наблюдават", заяви председателят на Българското научно дружество по фармация.

"Затова и се спира временно лекарството", отговори кардиологът.

Проф. Момеков заяви, че СЗО не може да забрани на дадена държава да тества хидроксихлорохинът. "Във Великобритания и Канада тези изследвания продължават", разкри експертът.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес