Хронично болни остават без лекарства, фармацевти чакат още указания от НЗОК

7067
Хронично болни остават без лекарства, фармацевти чакат още указания от НЗОК
Снимка: Getty Images/Guliver

Хронично болни пациенти срещат затруднения при получаване на всичките си медикаменти по Здравна каса. За проблема потвърждават и фармацевти пред БНР

В условия на извънредно положение НЗОК издаде специални указания за режима на предписване и отпускане на лекарства за домашно лечение на хронично болните пациенти. Социалното министерство ги разпространи в брошури и съвети до хората с увреждания.

Предложение: Рецептурната книжка да се признава като рецепта на хронично болните (ВИДЕО)

Рецептурната книжка на хронично болните да се признава като рецепта и в този момент. Аз бих подкрепил такова предложение. Това заяви ге...

"! Срокът на рецептите се удължава с месец с цел избягване на напрежение и струпване на пациенти пред лекарските кабинети.

! Утвърдените протоколи, изтичащи в периода до 16.04.2020 г., които не изискват промяна на терапевтичната схема, се удължават служебно за срок от един месец, считано от датата, до която са валидни. Хартиените протоколи не се презаверяват.

! Аптеките могат да отпускат лекарствени продукти по удължените протоколи, както и лекарствените продукти, за които не се изисква експертиза само по рецептурна книжка без представяне на рецепта. Отпускането се извършва в аптеките, където е осъществено последното отпускане по дадена рецепта (видно от печата в рецептурната книжка), съобразено с последно вписаните в рецептурната книжка данни за отпуснати лекарствени продукти.

! Поради специфика при лечението не се удължава срокът на протоколите за заболявания, при които лечението е за определен срок - лечение на хроничен вирусен хепатит С; лечение на хемангиоми в кърмаческа и ранна детска възраст; лечение с Palivizumab на деца с бронхопулмонална дисплазия, възникваща в перинаталния период, ниско тегло при раждането и вродени сърдечни малформации."

Къде можем да си направим тест за коронавирус (списъци)

Още в края на март месец, когато в България вече има извънредно положение заради коронавируса, причиняващ болестта COVID-19, началникът...

Според указанията аптекарите отпускат лекарства без рецепта и лекарства по протоколи, които са служебно удължени. Оказва се обаче, че административен проблем пречи на пациентите да получат всички медикаменти от рецептурната книжка.

Проблемът е в това, че ако предходния месец някое от лекарствата не е било налично в същата аптека, не може да се даде и сега дори и при наличност.

"Ужасно е! Чакане до припадък! Влизаш вътре и казват "Съжалявам, но едно от тези неща го няма! Ако вземеш другите, това нещо, което го няма, отива по дяволите. Не може да го вземеш - вдигаш се и отиваш на втора аптека. На две аптеки ми казаха "Това го няма" и се отказвате да чакате повече", обясни слушател на БНР.

Маргарита Грозданова - магистър-фармацевт, потвърждава за проблема: "Пациенти имат три лекарства на рецептурната бланка - едното не е изпълнено последния месец, защото е липсвало в системата. Той следва или да си закупи това лекарство или да ходи при доктора за нова рецепта, защото аптеката няма право да го изпълни, нищо че е налично в мрежата. И обратно - сега този месец липсва нещо, което е изпълнено предния месец. Ако се наложи втори път, то следващия месец той пак няма да може получи това лекарство, тъй като тази рецептурна бланка ще бъде огледален образ на последната".

Новите потвърдени случаи на коронавирус в България - по-малко на дневна база

13 нови случаи на коронавирус (COVID-19) има за послендите 24 часа, 5 от тях са приети в болници (230 са в болница, 33 са интубирани), ...

Фармацевтите очакват обобщено указание на Здравната каса на база на Закона за извънредното положение, което да коригира неяснотите. В него се очаква отпускането на тест лентите при диабет да става само след издадена рецепта от личния лекар, същото правило да важи и при издаване на нов протокол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com