Ямболски медици се готвят за колективно подаване на оставки

6630
Ямболски медици се готвят за колективно подаване на оставки
Снимка: iStock/Guliver

„Ако в близките дни ръководството на областната болница в Ямбол не изпълни разпоредбите на новоприетата методиката за образуване на работните заплати в здравеопазването, на 31 юли ще последва колективно подаване на оставки от персонала на лечебното заведение“.

Това каза за Actualno.com председателят на Регионалната лекарска колегия в града д-р Петър Папашимов.

Работещите в МБАЛ „Свети Панталеймон“ са категорични, че ако до дни трудовите им възнаграждения не бъдат преведени в съответствие с приетите от Министерството на здравеопазването стандарти, дилемата ще бъде или те, или болничното ръководство. Което на практика създава риск Ямбол да остане без областна болница - тъй като няма да има кой да работи в нея.

Заплатите в ямболската областна болница са най-ниските в страната, подчерта д-р Папашимов. И добави, че възнагражденията на санитарките например са по-ниски дори от минималната работна заплата за страната - 560 лева. Ръководството на болницата принудило жените да се съгласят да работят на 7-часов работен ден, под угрозата да бъдат съкратени, и в момента те работят за 490 лева на месец. Отделно от това са ощетени и в трудовия си стаж.

Лекарите в МБАЛ „Свети Панталеймон“ получават 850 лева основна заплата, въпреки, че съгласно приетия нов Колективен трудов договор в здравеопазването, стартовата заплата за лекар би трябвало да е 1 150 лева, за лекар със специалност – 1 300 лева, а за началник на отделение – 1 500 лева. Същото важи и за медицинските сестри, които в ямболската областна болница вземат 640 лева основна заплата, при заложен базов стандарт от 952 лева.

„Ръководството на болницата обяснява ниските трудови възнаграждения с някаква договорка между директорите на областните болници и с повишилите се разходи за издръжка. Но ние също изхранваме семейства, и разходите ни за издръжка също са се увеличили“, коментира д-р Петър Папашимов. „Освен това изпълнението на нормативната уредба не е проблем на персонала, а на директорите на болничното заведение. Нашата задача като медицински персонал е да лекуваме болните и да се грижим за тях, което смятам, че ние правим добре. А повишаването на приходите и ефективното разпределение на финансите е задачата на мениджмънта. Ако той не е в състояние да се справи, значи е време да си ходи“, категоричен бе председателят на Регионалната лекарска колегия.

На 15 юли над 150 лекари, медицински сестри и санитари излязоха на митинг пред МБАЛ „Свети Панталеймон“ с искания за справедливо възнаграждение на труда си. В близките дни предстои нов протест, с подкрепата на граждански организации.

„Гражданите на Ямбол са зад нас, което означава, че вярват в нашата правота и застават зад нашите искания“, изтъкна още д-р Папашимов.

И посочи, че през последните осем години – периода на сегашното болнично ръководство, над 30 водещи специалисти са напуснали ямболската болница.

Най-вече заради унизително ниското заплащане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЛИВЕН:

11 арестувани след спецакция в Сливенско

Държавна помощ за болницата в Котел: Правителството трябва да реши

Полицаи спасиха удавник в Сливен

Свещеници от Сливен излизат на протест: Несъгласни са със Светия синод

След дълго ходене по мъките: Върнаха шофьорската книжка на оправданата за дрифтиране в двора на КАТ

Издирват 18-годишно момиче от Сливен (СНИМКА)

Наказание за диспечера, отказал линейка на жена в Сливен

Отказаха й линейка: Жена почина в такси напът за болницата

"Спукаха му главата": 8-годишно дете е пребито, докато си купува вафли в село Градец

Сливен се сбогува с митрополит Йоаникий

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com