Какви ще са последиците, ако ви хванат с фалшив зелен сертификат?

58080
Какви ще са последиците, ако ви хванат с фалшив зелен сертификат?
Снимка: БГНЕС

От известно време насам т.нар. зелени сертификати официално са задължителни за присъствие на много публични места – заведения, молове, фитнес центрове, хотели, спортни зали, театри, кина и галерии.

Мярката вече увеличава опитите за измами и издаване на фалшиви документи. Дори кандидат-депутат от София на "Патриотичен фронт" - НФСБ, БДС "Радикали" и БНДС "Целокупна България" и пълномощник на Валери Симеонов за регистрацията на листите на коалицията в София-област се оказа замесен в схема за търговия със зелени сертификати за получена ваксина, без тя да е поставяна. Преди месец от Министерството на здравеопазването отказаха да отговорят на въпроси на Actualno.com колко точно сигнала за фалшиви ваксинационни сертификати са препратили към прокуратурата

Нашата медия също получава сигнали, като последният беше за собственик на заведение, който има близък контакт с медицинско лице, което може да издаде сертификати без да ваксинира. Подробности за схемата можете да прочетете тук. 

Какво грози хората, купили си зелен сертификат?

Според изменения в чл. 355 на Наказателния кодекс, приети в началото на пандемията, нарушението на наредба, правила или мерки, издадени против разпространението и появяването на заразна болест, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до десет хиляди лева.

В него е записано, че ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева. Към датата на публикуване на материала България се намира в извънредна епидемична обстановка, което в известна степен се приравнява на "извънредно положение" от юридическа гледна точка - има и решение на Конституционния съд по темата от 2020 година.

Окончателно: Ще се издава зелен сертификат за наличие на антитела

Хората, които имат антитела над определен праг, ще могат да си извадят зелен сертификат от четвъртък. Това обяви здравният министър Сто...

Според чл. 308 от Наказателния кодекс за съставянето на фалшив официален документ или преправка на съдържанието на такъв наказанието е до три затвор, а година зад решетките грози всеки, който прави приготовления да наруши закона. 

"Който изготвя, държи или укрива предмети, материали или оръдия, за които знае или предполага, че са предназначени или че са послужили за съставяне или за преправяне на документ, се наказва с лишаване от свобода до шест години", се казва в същия член на Наказателния кодекс.

В него е записано още, че ако човек се откаже от фалшифицирането преди то да е завършено и съобщи за него на властта - няма да бъде наказан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

"Няма да носим маски като при ковид": Проф. Ива Христова предупреди за сериозен ръст на коклюш

Инфекционист със съвети за коклюша

Педиатър: Не може да говорим за епидемия от коклюш

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com