Какво доведе до смъртта на 3-годишно дете след посещения в няколко болници?

9286
Какво доведе до смъртта на 3-годишно дете след посещения в няколко болници?
Снимка: БГНЕС

Разликата между спешна и неотложна помощ, забраната от страна на НЗОК за разкриването на нови легла, цената на клиничните пътека, лимитите на болниците. Това са основните причини, довели до фаталния развой на ситуацията с 3-годишното дете според д-р Стойчо Кацаров, председател на УС на ЦЗПЗ. По думите му дори решаването на проблема за разликата между спешна и неотложна помощ би могло да подобри положението в здравната помощ у нас.

Според Кацаров, министърът на здравеопазването е могъл да направи много повече, освен да назначи проверка.

Пенка Георгиева от пациентски организации "Заедно с теб" допълни, че управителите на болниците, в които е било детето дължат отговори, тъй като те са за всички родители, които биха прибегнали до техните услуги. 

Тя припомни, че по време на протестите на медиците от Педиатрията лекари са споделили, че политици и високопоставени лица се обаждали да "резервират" легла за децата си. Георгиева допълни, че трябва да се провери дали не става въпрос за запазено легло за подобен случай. 

Проф. Радослав Гайдарски: Категорично ще има наказани за смъртта на 3-годишното дете

"Категорично ще има наказани за случая с починалото дете след проверката. Това заяви бившият министър на здравеопазването проф. Николай...

"Голяма част от лекарите се превърнаха в търговци", каза още Георгиева и посочи, че починалото дете не е получило дължимата грижа и преценката за състоянието му не е била компетентна. Тя допълни, че е песимист относно това дали ще има наказани за смъртта на детето. 

Поредният нелеп случай – от това, което чух до момента, няколко неща ми направиха няколко фрапантни неща, заяви адвокатът по медицинско право Мария Петрова пред Нова телевизия. На първо място – че не са запознати, че е имало трансфериране между няколко лечебни заведения. По закон болниците трябва да си оказват сътрудничество, каза Петрова , която е сигурна, че между болниците в България всъщност няма колаборация. Тя посочи и, че това, че детето не било регистрирано, не значело, че то не е било в Педиатрията в София. Юристът добави, че е нормално версиите да са различни, най-малко заради стреса, но коментира, че вярва на версията на родителите – че са били първоначално отпратени за домашно лечение. Проблемите са два – първо, че медицинската документация не се води коректно и както трябва, второто е кой ще е лекарят, който ще даде качествена, адекватна експертиза.

Обяснението на лекарите от Педиатрията

Д-р Елена Георгиева от столичната педиатрична болница "Проф. д-р Иван Митев"  обясни пред bTV, че детето е чакало 30 минути за прием, но през това време състоянието му е не е било тежко. Тя категорично отрече да е имало забавяне в прегледа на детето.

"През този половин час установих, на базата на клиничния преглед, че става въпрос за дете, което има нужда от болнично лечение, но не и от интензивно болнично лечение", уточни д-р Елена Георгиева.

Проф. Габровски: 3-годишното дете е починало от остра протичаща инфекция

"Първоначалните ни данни, това, което мога да кажа, е, че става дума за една изключително остро протичаща инфекция, която е довела до...

Педиатърът разказа, че е предложила на родителите детето да бъде настанено за лечение в пулмологичната клиника на Александровска болница, но те са отказали. Тя допълни, че състоянието на малкото дете е позволявало то да бъде преместено в друго лечебно заведение.

"Детето беше в увредено общо състояние. Лежеше на болничната кушетка, с белези на интоксикация, но не и с дихателна недостатъчност и сърдечна недостатъчност", посочи лекарят. Тя беше категорична, че никой не ѝ казал, че детето е ходило и в болница "Лозенец".

Тъгата не бива да се превръща в агресия, каза още тя в отговор на въпрос какво би казала на родителите на починалото дете.

Реално версията на хората от Педиатрията (болница „Проф. д-р Иван Митев“) е, че момченцето не е ходило два пъти в болницата във фаталния ден, а само веднъж и е било прието за лечение.

Управителят на Педиатрията д-р Димитър Русинов смята, че фактите по случая са по-различни от тиражираните от родителите и в медиите. Според него, детето за пръв път е регистрирано в 12:20, т.е. не сутринта – с други думи, не било вярно, че първо детето било препратено към болница „Лозенец”, а родителите е редно да обяснят какво е станало, та се говори за посещение в болница „Лозенец”.

Адвокат: Бездействие или организационен проблем са причина за починалото дете

Проверка по случая с починалото 3-годишно дете започна Министерството на здравеопазването в три три столични болници. Родителите твърдя...

Лекарят отрече и, че не било вярно, че малкият пациент не влязъл в болницата заради „резервирано легло”. Нека родителите кажат, ако някой ги е преглеждал в Педиатрията сутринта, какво им е казал, заяви Русинов. Той коментира пред Нова телевизия, че от 12:20 часа детето е поето и почнало лечение, а изпращането му в „Пирогов” е защото там има по-добри условия за необходимата реанимация. Д-р Русинов отрече и, че между 12:20 часа и моментът, в който отива в „Пирогов”, детето е напускало подопечното му лечебно заведение. По думите на д-р Русинов, на предния ден на момченцето е предписано лечение с антибиотик – не стана много ясно обаче кой точно го е предписал.

На въпрос относно рентгеновата снимка на малкия пациент – дали първата снимка е адекватна, дали е разчетена правилно, д-р Русинов заяви, че няма проблем със снимката.

"Има заболявания, които към момента са нелечими. Има състояние, които особено при децата се развиват толкова скоростно, че няма време лечението да подейства", заяви той и обобщи, че в случая с малкото момченце може да се говори за инфекция, развила се за 4 часа. По думите на лекаря, първоначално изглеждало, че Александър е за болнично лечение, но не за интензивно лечение.

Д-р Русинов поиска и да се видят резултатите от аутопсията, защото сега няма достатъчно данни да се говори с още конкретика.

Все още не е официално ясна причината за смъртта на Александър, като резултатите от медицинския одит трябва да бъдат готови утре, 20 ноември. От "Пирогов" до момента няма изявление от страна ръководството. Обикновено от болницата не забавят изказването на позицията си по случаи с голям обществен интерес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com