Какво представляват паник атаките?

8812
Какво представляват паник атаките?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Паник атаките представляват пристъпи, които могат да бъдат самостоятелни или да са един след друг. Това е състояние на интензивна тревожност с телесни ефективни и когнитивни симптоми. Това каза за Радио „Фокус” – Велико Търново психологът Илка Арнаудова. Тя обясни, че при паническите атаки тялото се насища със стресови хормони - адреналин и кортизол, както и че се променя биохимията на тялото.

"Физиологичните симптоми са усещане за страх, може да има изпотяване, сърцебиене, замайване, свиване на стомаха, гадене, главоболие. Субективното преживяване е на много силен ужас, на бягство от реалността. Мислите, които обикновено минават на хората с такива атаки са: "Ще умра", "Ще получа инфаркт"", обясни още Илка Арнаудова.

Българи създадоха програма, която ни напомня да не се заседяваме пред компютъра

Пловдивчанинът Адриан и приятелите му създадоха компютърна програма, която напомня за повече движение и по- здравословен начин на живот...

По думите й, причините за възникване на паник атаките са много. „Може да се говори за вид наследственост, но трябва да се уточни, че не е генетична наследственост, а по-скоро, ако в семейството е имало членове, които са имали такива атаки или други невротични разстройства, може да се получи едно заучено поведение. Също така някои други разстройства могат да предизвикат паник атаки, това са генерализирана тревожност, посттравматично стресово разстройство, крайни фобии”, каза още психологът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване