Калфин: Данъкът "вредни храни" трябва да мине през Тристранката

5577
Калфин: Данъкът "вредни храни" трябва да мине през Тристранката
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин е готов веднага да свика Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) по повод предлагания от ведомството на здравния министър Петър Москов данък върху вредни храни.

В Русе Калфин заяви, че не е запознат с предложението на колегата си Петър Москов, информира БНР. "Аз не съм го виждал този законопроект. Нямам представа, освен от публикациите по медиите, какво пише вътре, но мисля, че действително трябва да мине през Съвет за тристранно сътрудничество", каза Калфин.

Калфин внася проект минималните осигурителни прагове да се увеличават с еднакъв размер – 7.5%

След разговор с министър-председателя и по негова молба ще променя първоначалното си предложение и ще внеса вариант, в който минималн...

"Опитът показва, че някой път с развитието на науката, оценката за това - кое е вредна храна и коя не, се променя. Пример - с нашите традиционни храни, сирена и т.н., което изведнъж се оказа, като влязохме в ЕС, че не били достатъчно екологично чисти, което не е вярно. Така че, нека да видим какво ще внесат. Аз не мисля, че храната е точно това, което би трябвало да се утежнява финансово", коментира социалният министър.

Министерството на здравеопазването поиска да бъде въведен т. нар. "данък "вредни храни“ като мярка за борба с наднорменото тегло и нездравословния начин на живот. Според проекта ще бъдат обложени продукти, съдържащи над допустимия праг трансмазнини, сол, захар и кофеин. Законът всъщност носи името "Данък обществено здраве" и вече може да се намери на сайта на здравното ведомство.

Съгласно предвидените текстове продуктите, които имат добавена захар, много сол, растителни масла, кофеин и таурин, ще поскъпнат. Най-сериозно увеличение на цената се чака при имитациите на млечните продукти – 80%, а газираните напитки ще поскъпнат с 31%.

В законопроекта е записано, че не не са обект на облагане сокове от плодове и нектари от плодове, както и всички други продукти, съдържащи плодове 40% или повече от тегловното си съдържание, кафе и чай, хляб, храни със съдържание на какао 40% или повече от тегловното си съдържание, храни, отговарящи на изискванията за екстра качество конфитюр и екстра качество желе, естествен мед и спортните напитки за съдържанието им на захари.

Шарков препрати към БАБХ защо изобщо има "нездравословни" храни в магазините

Искам да кажа, че в Унгария данъкът върху вредните храни не е отпаднал. Именно унгарският модел е проработил и се дава за пример от Све...

При първо нарушение данъчно задължено лице плаща глоба в размер на недекларирания данък или имуществена санкция, но не по-малко от 500 лева. При повторно нарушение глобата е не по-малко от 2000 лева. За неправомерно възстановен ДОЗ глобата е в размер от 5000 до 10 000 лева, е разписано в предлаганите текстове.

Българската стопанска камара (БСК) също настоява за спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което да се обсъдят намеренията на министрите на здравеопазването и на младежта и спорта за въвеждане на т.нар. „данък върху вредните храни". Според БСК предлаганият данък ще увеличи разходите за храна на най-ниско доходните групи, тъй като в следствие на скока на цените на т. нар. „вредни храни“, закономерно ще поскъпнат и останалите хранителни продукти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com