Колегите подценяват заплахата от COVID-19 - оправдана ли е реакцията на щаба?

3709
Колегите подценяват заплахата от COVID-19 - оправдана ли е реакцията на щаба?
Снимка: МС

"Това е характерът на българите – от неглижиране до паника". С тези думи ръководителят на Националния център по заразни и паразитни болести професор Тодор Кантарджиев всъщност коментира и отношението на медиците в България към коронавируса.

По думите на Кантарджиев, не е заради липса на защитно облекло, а заради схващането - "Няма да стигне до нас" и не използването на предпазните средства.

Опитът на ВМА за коронавируса – пик, лекарства, последствия от вируса

Натрупахме значителен опит в лечението на коронавирусната инфекция. В това увери полковник доц. д-р Георги Попов, началник на Катедра "...

Съгласно най-актуалните за момента данни, за последното денонощие са потвърдени още 12 случая на болни медици, а към 17:00 часа вчера (22 април) Министерството на здравеопазването съобщи за 83 потвърдено болни от COVID-19 медици.

Особено интересна е ситуацията в една от най-добрите болници в България – "Св. Иван Рилски" в София. Там за последните два дни се броят случай след случай и вече изражението е двуцифрено, отделно има и пациенти.

Трябва да се спазват правилата за работа - тези неща се случват в други отделения, не в отделенията за COVID-19, защото колегите подценяват заплахата, коментира националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев на днешния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб. И го направи, след като беше зададен изричен въпрос дали онкоболен пациент, който сега е потвърдено болен от COVID-19, не е бил изследван 10 дни преди това и съответно е станало разпространение от зараза. Само че директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев обяви, че не било сигурно, че онкоболният е нулевият пациент.

Actualno.com потърси за допълнителна информация РЗИ, с конкретни въпроси за ситуацията. Пиарът на институцията поясни, че болните медици в "Св. Иван Рилски" са 13, от две отделения - по гастроентерология и по хематология, като във второто болните медици са 11. Тя добави, че все още се търси кой е нулевият пациент - да, първият потвърден с тест болен е онкоболен пациент, но не е ясно дали той е първият разболял се. Засега от РЗИ не могат да кажат колко време ще им отнеме да изяснят историята.

В този ред на мисли, тепърва се изяснява дали има нарушение на правила и протоколи в болницата - защото излезе информация, че първият доказано болен в лечебното заведение (онкоболният пациент) не бил тестван 10 дни, през които имал симптоми.

Какво е съотношението между броя на тестовете и на болните от COVID-19 в България - официално мълчание (ВИДЕО)

Дали в България спазваме мерките и предписанията в условия на извънредно положение заради епидемията от коронавирус или не? Отговор на ...

На сайта на "Св. Иван Рилски" има повечко информация – най-полезна е заповедта за прием на пациенти, която е от 20 април. Още в първа точка от този документ личи следното: "Планово постъпващите за консервативно лечение пациенти задължително представят предварително изпълнен в лаборатория пакет от биохимични изследвания съгласно Приложение № 1 към заповедта, предварително изпълнено в лаборатория изследване за COVID-19 (изглежда говорим за серологичен т.е. бърз тест, който да покаже има ли човек антитела и какъв вид – дали подсказващи прясна инфекция или такива, които се образуват след по-дълго време от преболедуване), както и извършено образнo изследванe (рентгенография на бял дроб)". И сега въпросът е – кой плаща, като отговорът изглежда ясен предвид други фактори - че от изпълнителния директор зависи дали болницата прави за своя сметка тестове на своите пациенти при прием на пациенти! В заповедта има обаче и уточнение, че приемащият лекар преценява необходимостта от тест за коронавирусна инфекция и дали да се прави тест в "Св. Иван Рилски", докато пациентите чакат в специално отделен кабинет какъв ще е резултатът.

Що се отнася до това дали има карантина в болница "Св. Иван Рилски" или не, има карантина в отделенията с болни пациенти. Това означава, че се спира приемът на нови пациенти, а вече приетите се лекуват. Правят се тестове на пациентите в отделенията и щом излезе положителен тест, съответният пациент бива изолиран. Когато бъде открит положителен случай за COVID-19, следват повторни тестове на всички останали пациенти в отделението, където е хванат случаят. Щом вече не се появяват нови случаи, заразата се счита за овладяна.

Надежда

Все пак генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски каза, че два екипа от БАН работят във връзка с коронавируса – единият за ваксина, но е в много ранен етап, а втория – за лекарствена терапия, Относно работата по метода на кръвна плазма, д-р Ангел Кунчев заяви, че ще се дадат указания на болниците как може да се ползва лечението с кръвна плазма, но по думите му то не е толкова лесно.

За да направим пул от кръвна плазма ние имаме нужда от 2000-2500, най-добре 5000 дарители. При изписаните към момента 75-76 пациенти това няма как да стане, но ще подготвим необходимите документи, заяви д-р Кунчев.

Михаил Околийски: България не е готова за смекчаване на мерките точно сега

България не е готова за смекчаване на мерките срещу разпространението на коронавируса в този момент. Това стана ясно от думите на Михаи...

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 23 април"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com