Нов рекорд на случаи на COVID-19 за денонощие, има приети малки деца в болница

15370
Нов рекорд на случаи на COVID-19 за денонощие, има приети малки деца в болница
Снимка: Министерски съвет

66 нови потвърдени случая на COVID-19 (коронавирус) за денонощие са регистрирани в България, 29 от които са приети в болница. Общо потвърдените случаи са 1081, 6,5% увеличение на дневна база, 841 от тях са активни. Това стана ясно от думите на генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Оперативния щаб за борба с коронавируса, който предупреди, че увеличението не е случайно.

22 нови случая са открити в София, 16 са на домашно лечение. В Плевен са 13, като 9 са контактни на работещи в "Мизия", има 3 медици и само 1 случай от село Буковлък. Притеснителното е, че във Видинско има 3 случая в дом за възрастни хора, при село Гара Орешец. Очакват се повече данни за изясняване на ситуацията от утре.

Вече над 1000 потвърдени случая на COVID-19 в България, в Плевен има огнище

49 нови случая на коронавирус са потвърдени в България за последните 24 часа, 21 от тях са в болница. 1015 стават общо случаите, 5,1% е...

Има 39 болни деца от COVID-19 (22 под 10 години и 17 между 10 и 18 години), като има 5 нови случая на деца под 10 години - момченце на 3 годинки е прието в болницата в Дупница и дете на 2 годинки е прието в болница в Пазарджик. При децата по принцип заболяването протича изключително леко, уточни Мутафчийски.

Потвърдени са и 12 нови разболели се медици - 2 от "Пирогов", 1 от "Иван Рилски", който не е бил контактен с отделенията досега, 1 от "Софиямед", 1 от ВМА, 2 от Сливен и 4 от "Велико Търново". На въпрос има ли 17 заразени в клиниката по хирургия в "Пирогов", Мутафчийски обяви, че това е фалшива новина.

190 са вече излекуваните, за последното денонощие има 16 нови излекувани, сред тях обаче няма медици.

3 са новите смъртни случая, с което общият брой става 50. В болница са 262 души, 37 са в интензивни отделения.

Мутафчийски предупреди, че има изрични предписания към "Гранична полиция" да се мери температура по летищата, както и ограничения за предстоящия Рамазан - има предписание от Главното мюфтийство да бъдат затворени всички джамии. Във "Филиповци" и във "Факултета" се търсят нови семейни огнища - и вчера "определено" са открити положителни случаи и РЗИ препоръчва блокадата на кварталите да остане.

Рекорд от случаи на COVID-19 за денонощие в България

51 нови потвърдени случая на коронавирус има в България за последното денонощие. 16 от тях са приети в болница. Общо потвърдените случа...

Бързите тестове се ползват само за епидемиологично проучване, не за откриване на болни, подчерта началникът на Националния оперативен щаб, който е и началник на ВМА. Но на въпрос какво е станало в "Иван Рилски" и дали онкоболен пациент със симптоми в лечебното заведение не е бил тестван 10 дни с PCR, отговорът на РЗИ беше, че не може да е сигурно, че този пациент е нулевият пациент. "Такова изследване се прави по решение на лекуващите лекари", каза началникът на РЗИ София д-р Данчо Пенчев. Трябва да се спазват правилата за работа - тези неща се случват в други отделения, не в отделенията за COVID-19, защото колегите подценяват заплахата, предупреди националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

В болница "Св. Иван Рилски" ще има прием на онкоболни и в клиниката по хематология, но при строг филтър, каза още Пенчев.

В БАН работи екип за ваксина срещу COVID-19, но в много ранна фаза, като и за лекарства. А що се отнася до лечение с кръвна плазма, трябва пул от 5000 пациенти, а в България няма официално толкова изписани. Д-р Кунчев посочи, че се работи за указания и протокол за лечение с кръвна плазма.

Мутафчийски предупреди, че България ще преоцени тактиката си за ползване на хидроксихлорохина и антибиотика "Азитромицин" заради съобщенията за опасни странични ефекти. В България тези препарати се ползват само в болница, при строго наблюдение, включително ежедневно кардиологично.

Още: "Не се вижда край на кризата с коронавируса, но Гърция и Южна Корея са отлични примери за добра работа"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Сред проверката в МБАЛ "Света Петка": Случаят с посинената 104-годишна жена отива в прокуратурата

Спад в броя на заразените с Ковид за денонощие

От днес влизат в сила временни противоепидемични мерки срещу коклюш

Пътувайте безплатно със ЗИЦ “Медикъл Караджъ“ на 16-17.05.24 г. за прегледи със специалистите на Болница Мемориал!

Пореден ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Педиатър: Ваксината срещу коклюш е безопасна за бебета и бременни

Илко Семерджиев: Кондова пое "горещия картоф" от нерешителния министър Хинков

Здравният министър обяви временни противоепидемични мерки заради коклюша

Една година след смъртта на Даная: Искат спешни реформи в детското здравеопазване

Гастроентерологът проф. д-р Салих Боа на 19.05.24 г. в София за безплатни консултации

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване