X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Компанията, където е създаден "Ивермектин", не вижда данни да помага срещу коронавируса. Фирма на Домусчиев казва друго

10121
Компанията, където е създаден "Ивермектин", не вижда данни да помага срещу коронавируса. Фирма на Домусчиев казва друго
Снимка: iStock/Guliver
Фармацевтичният гигант Merck публикува официално становище за световноизвестното вече лекарство "Ивермектин", според което компанията към днешна дата не е идентифицирала никакви научни данни от предклични проучвания за потенциален терапевтичен ефект на лекарството срещу COVID-19.

В становището се казва и, че "няма значими доказателства за клинична ефикасност на "Ивермектин" при пациенти, болни от COVID-19.

Д-р Вълков: Ивермектин не помага за профилактика и не може да замести ваксинацията

"За последните месеци редица лансирани в битката с COVID-19 препарати са загубили своя приоритет и за някои даже е доказано, че могат д...

Още по-важно е, че Merck посочва и друго – според анализа на компанията имало "тревожна липса на данни за безопасността на провеждане при мнозинството от проучените изследвания".

"Ивермектин" е открит двама учени – Сатоши Омура и биолога Уилям Кембъл, който от 1957 до 1990 година работи в Института за терапевтични проучвания на Merck. Заедно с Омура, двамата печелят Нобелова награда по медицина през 2015 година – именно заради "Ивермектин" и лечебния му ефект при болести, предизвикани от паразитни червеи – например онхоцеркоза.

В България обаче, в края на януари, 2021 година фирмата "Хювефарма" на Кирил Домусчиев официално се похвали, че "Ивермектин" блокира проникването на транспортния протеин на вируса в ядрото на клетката и затруднява мултиплицирането му. Това изявление беше направено на база многоцентрово, рандомизирано, двойно сляпо, плацебо-контролирано Фаза 2 клинично изпитване – с участието на 100 пациенти и в 12 болници. 3 от болниците обаче се отказаха от участие, като едната отказала се е клиниката по вътрешни болести на "Пирогов". Нейният началник д-р Петър Атанасов даде интервю по темата "Ивермектин" пред Actualno.com, което ще публикуваме в следващите дни. Пред "Капитал" лекарят вече намекна, че не е съгласен с всички параметри на проучването на "Хювефарма". А досега данните от проучването не са публикувани в научен източник!

Според информацията на "Хювефарма" за изследването, в рамките на клиничното проучване приемът на Хювемек® (с активно вещество ивермектин) е започван веднага след преминати скринингови процедури, включващи положителен PCR тест и начало на симптоматиката не повече от 7 дни преди започване на терапията. Пациентите са лекувани в болнична обстановка и под надзор на лекари-специалисти. Прилаганата дозировка е била 400 мкг/кг ивермектин / респ. плацебо на ден в три поредни дни. Общо 100 пациенти са включени в изследването и рандомизирани поравно в двете рамена – Хювемек® или плацебо. Това значи, че изборът дали се взема "Ивермектин" или плацебо се прави от компютър, като нито пациентът, нито лекарят знаят какво точно се дава.

Държи ли Домусчиев действащо лекарство срещу коронавируса?

Темата COVID-19 или новия коронавирус превзе живота ни от вече една година насам. Към момента има широк консенсус, че ваксинацията срещ...

"Наблюдава се ускорено изчистване на вируса (отчетено с RT-PCR тестове) на 3-ия и 4-ия ден след началото на приема на Хювемек®. Този сравнително ранен ефект ще бъде взет предвид при планиране на последващите проучвания. Друг основен резултат от приема на Хювемек® е значителното подобрение на клиничното състояние на пациента, измерено чрез скалата на Световната здравна организация (СЗО), разработена за стандартизирана оценка на състоянието при заболяване от КОВИД-19 (WHO 9-category ordinal scale), като разликата между групата с прием на Хювемек® и тaзи с прием на плацебо показва статистическа достоверност в полза на групата с Хювемек®.

В хода на провеждане на клиничното проучване са установени нови факти, свързани с ползите от приложението на ивермектин при лекуване на пациенти с КОВИД-19, в резултат на които Хювефарма ЕООД е подала международни заявки за патент. Тези данни ще бъдат публикувани след приключване на процедурата. Екипът на Хювефарма ЕООД счита, че проведеното клинично проучване с продукта Хювемек® за лечение на пациенти с КОВИД-19 показва обещаващи резултати и дава основание направените до момента значителни инвестиции на собствени средства за разработка и клинични проучвания да бъдат продължени. Компанията планира да обсъди с регулаторните органи различните варианти, включително възможността за стартиране на по-мащабно Фаза 3 клинично проучване. Отчитайки необходимостта от бързото разработване на лекарствен продукт за лечение на КОВИД-19, Хювефарма е в контакти и оказва съдействие на международен консорциум от изследователи, който си е поставил за цел да обедини резултатите от повече от 60 клинични изследвания провеждани по света за използването на ивермектин за лечение на КОВИД и да ги представи пред Световната Здравна Организация (WHO) с цел включване на ивермектин в списъка на препоръчаните терапии за лечение на КОВИД-19", пише в официалното съобщение на "Хювефарма".

Какво още твърди фирмата на Домусчиев за "Ивермектин" – НАУЧЕТЕ ТУК!

Още: Домусчиев може да не казва на държавата поне още няколко месеца дали "Ивермектин" работи срещу коронавируса

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com