Коронавирусът: Какво ще се отваря от 1 април – здравният министър говори

8113
Коронавирусът: Какво ще се отваря от 1 април – здравният министър говори
Снимка: БГНЕС

Здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви, че е леко обнадежден, че на национално ниво броят на хоспитализираните леко намалява. Надяваме се, че сме вече на най-високата точка на пика на тази трета вълна, добави той.

Припомняме, че намаление на приетите в болница има едва от вчера, 29 април – АКТУАЛНИТЕ ДАННИ! А сега министърът се закани, че ако се усети недостиг на кислород за болниците, ще има заповед със забрана за износа му. Приоритетни са българските болници, предупреди той.

В Англия се отварят, докато Европа е натисната от коронавируса

В Англия дойде т.нар. "Щастлив понеделник" - след двумесечна карантина, хората там могат да спортуват на чист въздух и да се срещат на ...

Що се отнася до това какво ще правим с разхлабване на мерки, отговорът на база експертен консенсус беше, че от 1 април театрите ще работят с 30% капацитет, същото е експертното мнение като цяло и за фитнесите, от 5 април на практика се връщат детските градини и яслите, от 12 април - ученици. Между 5 и 12 април ще изработим с образователния министър план как да се върнат учениците присъствено в училище – вероятно ще се запази ротационният принцип от преди затварянето. От 1 април няма да бъдат върнати молове и търговски нехранителни големи магазини – евентуално компромис ще има за тези, които могат да работят на открито. За ресторантите, експертите засега искат единствено отваряне на тези с открити градини. Мероприятия на открито не предвиждаме да се провеждат до края на месец април, заяви здравният министър.

За изборите министърът уточни, че ще бъдат проведени, че е безопасно, че са взети всички необходими мерки и от здравно естество.

До края на днешния ден ще има заповед, уточни Ангелов.

При 2/3 от болниците и областите няма извънреден натиск за прием в болница заради коронавирус, увери националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, като даде пример с Кюстендил, където вече се наблюдава леко облекчаване на ситуацията. Според него, увеличението на хората, които имат някакъв имунитет, са вече близо до 1 000 000 и ще продължат да се увеличават с по около 10 000 души на ден (преболедували и ваксинирани), което още не е достатъчно, но оказва постепенно влияние върху заразата.

Сдружението на заведенията предлага 3 варианта как бизнесът да отвори през април

Три варианта за отваряне на заведенията предлагат от Сдружението на заведенията в България с председател Емил Коларов. Според позицият...

За тази седмица ще имаме 220 – 230 000 дози ваксина срещу коронавирус – 75% ще са на AstraZeneca, останалите ще са на Moderna. До края на месеца очакваме около 700 000 дози ваксини срещу коронавирус. Това обобщение направи Ангелов за ваксините – с послание, че се надява на ускоряване на ваксинацията. А Кунчев добави, че първо се пазят дози за втора имунизация. Той обясни, че първа и втора фаза от имунизационния план още не са довършени, защото постоянно идват нови и нови желаещи. Националният здравен инспектор каза и, че ще използва всички канали, за да опита да убеди персонала в домове за възрастни хора да се ваксинира.

Още: Ваксините срещу коронавирус - да се доверим на науката, защото сме в състезание, което засега губим

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com