Лабораториите във война: Кой е по-по-най в офертите с тестове за COVID-19

4353
Лабораториите във война: Кой е по-по-най в офертите с тестове за COVID-19
Снимка: Община Пловдив

Лаборатории се надпреварват с промоции на тестове за COVID-19. Сайтовете за намаления преливат от ваучери за изследвания.

Всъщност в лечебните заведения бързите тестове са безплатни за пациенти със симптоми. Джипито пък може да ни издаде и направление за PCR. Въпреки това все още много хора се обръщат към лабораториите, а в отговор на търсенето те привличат клиенти с оферти. Така например антигенният тест, който доскоро струваше между 30 и 40 лв. на повечето места, сега може да се намери за 20 лв. с ваучер за намаление. В съседна Гърция например въведоха единна цена от 10 евро и там всяка лаборатория, дори и частните, са принудени да се съобразят със заповедта. У нас обаче лабораториите сами определят цените на услугите си. Така на някои места PCR тестът на промоция излиза 60 лв., а на други – 120 лв, пише "Телеграф"

Комбинирани тестове за грип и COVID-19 ще дават резултат за 15 минути

До края на седмицата в лабораториите у нас освен познатите досега тестове ще има и комбинирани бързи тестове за грип и коронавирус. Так...

Някои лаборатории предлагат и пакети. Например бърз антигенен тест за COVID-19, пълна кръвна картина, скорост на утаяване на еритроцитите (СУЕ) и Ц-реактивен протеин (CRP) на цена от 27 лв. Друг диагностичен пакет пък включва пълна кръвна картина с диференциална кръвна картина, CRP и изследване на нивата на Д-димер, фиретин и лактат дехидрогеназа (LDH/ЛДХ) на цена от 52 лв. От лабораторията обясняват, че предлагат точно тези изследвания, защото при заразените най-често се наблюдават понижени лимфоцити и тромбоцити, увеличение на маркерите за възпаление СУЕ, ЦРП и феритинин, които са острофазовите белтъци, увеличено ниво на някои ензими и на Д-димер, който е показател за засилено тромбообразуване.

Освен за хората със симптоми на коронавирус лабораториите имат оферти също за преболедували и ваксинирани. Все още много хора бъркат антигенните тестове с тестовете за антитела. Те обаче са съвсем различни. Едните се правят при съмнение за заразяване, а другите след прекарване на вируса, за да се установи имаме ли изградена защита.

Тестовете за антитела също са различни. Повечето оферти на лабораториите са за т.нар. количествени тестове за антитела, с които се определя количеството на IgG антителата. Една от промоциите предлага ваучер именно за изследване на имунитета след ваксинация. То се прави с венозна или капилярна кръв. Промоционалната цена на тези тестове е между 20 и 25 лв. Една от обявите пък предлага промоция на по-скъпото и по-прецизно изследване на Т-клетъчен имунитет. С 10% отстъпка цената се връзва около 100 лв. Изследването се прави най-малко 10 дни след преболедуване и завършена имунизация. То измерва промяна в концентрацията на интерферон гама в кръвта, като за целта се взема венозна кръв. Резултатите излизат до 10 работни дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Доктори разкриват: Уникална научна разработка успява да съхрани стабилността на витамините в своята формула

Ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Здравното министерство: От 1 април хартиените рецепти за антибиотици отпадат напълно

Поставят основите на институт за иновативна медицинска наука

Българин разработва робот зъболекар за домашно ползване

Улеснение за лекарите: Е-рецепти и без интернет

Медицинският хеликоптер с първи тренировъчен полет (СНИМКИ)

"Тренировка за спасителна мисия": Медицинският ни хеликоптер излиза на терен

Коронавирусът в България: Едва 1 случай е открит за денонощие

Коронавирусът в България: Само в 2 области има открити нови случаи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване