Лекари от ЕС и Швейцария ще ни лекуват от разстояние

2035
Лекари от ЕС и Швейцария ще ни лекуват от разстояние
Снимка: Pixabay

Получаването на медицинска помощ от разстояние вече ще става след специална регистрация, но пък такива дейности ще могат да бъдат осъществявани у нас и от лекари от ЕС и Швейцария. Това гласят промени в закона за здравето, подготвени от депутати на ПП-ДБ начело с Александър Симидчиев. Куриозно, това е един от няколко законопроекта за промени в един и същи закон, внесени в един и същи ден на миналата седмица, пише в. "Сега"

ОЩЕ: Личните лекари вече могат да ни прегледат и онлайн

Лекарските консултации по телефона или онлайн станаха традиция в пандемията, като има даже цели платформи за целта. Сега обаче депутатите искат да въведат регистрационен режим за тях. Според закона от разстояние чрез медицински, информационни и комуникационни технологии ще могат да се осъществяват диагностични, лечебни, рехабилитационни и профилактични дейности.

Специалистите, които ще оказват помощ от разстояние могат да бъдат и граждани на ЕС, Европейското икономическо пространство и Швейцария. Те задължително трябва да имат магистърска степен по медицина, дентална медицина или техните еквиваленти в чужбина.

Разбира се, тези чуждестранни медици ще трябва да са готови да изминат подробна бюрократична процедура у нас, за да се регистрират при изпълнителния директор на агенция "Медицински надзор" - да се впишат в националния регистър на членовете на Българския лекарски съюз или Българския зъболекарски съюз или в професионалните регистри на медицинските сестри, акушерките, рехабилитаторите и фелдшерите; да представят актуална регистрация по националното си законодателство; диплома и призната специалност; удостоверение за регистрация на ползваната платформа за медицински дейности от разстояние; сертификат за техническо владеене на възможностите на платформата.

Оттам нататък ИА "Медицински надзор", която и в момента е свръхнатоварена, защото отговаря за всичко от лекарските грешки до трансплантациите, ще трябва да провери съдимостта на кандидата. Друга натоварена част от системата - регионалните здравни инспекции, ще приемат цялата тази документация, въпреки че решението е на медицинския надзор, като ще изискват по служебен път удостоверения от съсловните организации за вписване на кандидатите да лекуват от разстояние.

"Медицински надзор" ще води публичен регистър на хората с разрешение да лекуват от разстояние, в който ще са вписани и дейностите, които могат да упражняват. Пациентът пък ще има право да бъде информиран за всички обстоятелства около лечението, включително неговите рискове.

ОЩЕ: Личните лекари ще издават електронни рецепти с телефон и таблет

От разстояние няма да се осъществяват консултации и лечение при спешни състояния или други състояния, при които отлагането във времето на присъствена медицинска помощ би застрашило живота и здравето на пациента, както и "при некомпетентност в боравенето от страна на ползвателя или оператора". Упражняващите лечение и консултации от разстояние не бива да въвеждат в заблуждение пациентите си, включително и по отношение на възможностите за повлияване на здравословното им състояние с посочения метод.

И телемедицина в пощата

Намерения в тази област има и правителството. В управленската програма е предвидено да се уреди телемедицината, като МЗ смята да мобилизира "Български пощи" да предоставят базови телемедицински услуги в 225 избрани, обновени пощенски станции в населени места без медицински центрове. За целта ще се направи анализ на липсата на медицински услуги в страната и на демографската статистика. Нормативните промени трябва да са готови до май 2024 г.

Няма да ни наказват за оказана първа помощ

С друг законопроект депутатите Александър Симидчиев (ПП-ДБ), Костадин Ангелов (ГЕРБ), Джевдет Чакъров (ДПС) и Васил Пандов (ПП-ДБ) внасят ред в понятието първа помощ, което сега според тях се среща в 12 закона, без никъде да е ясно дефинирано. Със законопроекта, смятат те, ще стане възможно да се въведат и у нас ефективни програми за автоматична дефибрилация (виждали сме тези апарати в чужбина, поставени на публични места, като летища, метростанции и пр.) и кардио-пулмонална ресусцитация (сърдечен масаж и изкуствена вентилация).

За целта се записва текст, че държавата организира и финансира необходимите условия и обучения за оказване на първа помощ, макар че това обучение няма да става задължително. Сега през такъв курс задължително минават кандидатите за шофьори. Според допълненията първа помощ ще може да се оказва от всеки и във всяка ситуация до осигуряване на медицинска помощ. Ако на място има по-подготвен човек, той ще осъществява преимуществено тези първи мерки.

Сега законът за здравето задължава всяко лице, намиращо се на мястото на инцидент, да информира най-близко разположения център за спешна медицинска помощ, болница или полицейско управление. С промените се въвежда задължение да окажем първа помощ "според обучението и възможностите си" и незабавно да информираме за инцидента на тел. 112.

Специално се уточнява, че няма да се наказват оказалите първа помощ по време на или след настъпил инцидент и/или рязко влошаване на здравето до пристигането на спешна помощ, в това число при използване на медицински техники и медицински изделия за оказване на първа помощ - техника на Хаймлих, мануално кръвоспиране, използване на турникет, превръзка, дефибрилатор и др. Този текст има за цел да освободи доброволците от преследване за упражняване на медицинска помощ без квалификация, което се наказва с глоба от 5000 до 10 000 лв.

Новите регламенти са любопитни на фона на някои известни случаи, при които е имало различни мнения дали първата помощ е помогнала или е влошила състоянието на пострадалите. Защитата на обвинения за катастрофата с Милен Цветков например опитваше да докаже, че обичаният тв водещ е починал от действията на очевидците, а не от самия удар - нещо, което беше категорично отречено от съдебни медици. Извън това, някои техники могат допълнително да причинят травми, когато не са изпълнявани правилно. Други като турникета се препоръчват само в краен случай, тъй като дори използван правилно, той може да доведе до усложнения. Непознаването на правилните пози за стабилизиране при различни състояния също е рисково. Според БЧК една четвърт от населението е обучено да оказва първа помощ, но и тези знания избледняват с времето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com