"Лекари в помощ на пациентите": Естроген зависими гинекологични заболявания (втора част)

4403
"Лекари в помощ на пациентите": Естроген зависими гинекологични заболявания (втора част)
Снимка: Thinkstock

В рубрика на Actualno.com - "Лекари в помощ на пациентите", продължаваме темата за развитието на естроген зависимите гинекологични заболявания.

ОЩЕ: "Лекари в помощ на пациентите": Естроген зависими гинекологични заболявания (ВИДЕО)

Много проучвания насочват фокусът на естрогеновото доминиране към генетичните фактори.

Естроген зависими заболявания в гинекологията

Ендометриоза

Консенсусно е прието, че ендометриозата засяга около 10% от жените в репродуктивна възраст, като процентът достига до 50% при тези, страдащи от инфертилитет и 50-80% в групата на жените, страдащи от хронична тазова болк. Трудно е да се определи точната честота на ендометриозата поради данни от разнородни източници, трудности при диагностициране и дългогодишното засягане на пациентите.

Отдавна е известен фактът, че ендометриозата е естроген-зависимо заболяване. Растежът на ендометриозните лезии се стимулира от естроген, а възникването им е пряко свързано с нарушения в неговия метаболизъм. Проучванията показват, че пациентките с ендометриоза имат по-високо ниво на естрогени, а от друга страна ендометриозната тъкан има способност да синтезира de novo естрадиол от холестерол. Нивата на естрогенните рецептори също са различни.

Миома

Миомата на матката е доброкачествен тумор, възникващи от мускулатурата и засяга висок процент жени, най-често около 40-те им години. Има случаи на миоми, които се откриват и след менопаузата, но липсват случаи на миоми, възникнали преди пубертета. Наблюдават се и при жени в перименопауза с преобладаващи ановулаторни цикли. Тези наблюдения показват, че естрогените са основни двигатели на патологичния процес.

Полипи на матката

Полипите на матката са най-честите патологични находки в матката и в повечето случаи са доброкачествени образувания. Точната честота на състоянието не е ясна, тъй като по-голямата част от тях са безсимптомни.

От друга страна те се срещат при около 50% от жените с нерегулярно маточно кървене и при около 35% от тези с инфертилитет.

ОЩЕ: "Лекари в помощ на пациентите": Метаболитен синдром (ВИДЕО)

Все още има неяснота относно причината за възникването на полипите, но най-широко разпространена теория за развитието им е свързана с естрогеновата стимулация. Рисковите фактори за поява на полипи повишено нива на естрогените от вътрешен и външен произход.

Ендометриална хиперплазия

Ендометриалната хиперплазия (разрастване на лигавицата на матката) представлява нарушен растеж на жлезите. Дължи се на естрогенова стимулация и недостатъчност на прогестероновия ефект. Нерегулярният растеж води до широк спектър от промени.

Основна причина за това е хроничната експозиция на ендогенни (ановулаторни цикли, затлъстяване, естроген-продуциращи тумори) и екзогенни (недобре регулирана естрогенова терапия, хормон-заместителна терапия) естрогени. Това неравномерно разрастване може да доведе до злокачествен процес - рак, на лигавицата на матката.

Рак на ендометриума

Ракът на ендометриума е най-честото гинекологично злокачествено заболяване в развитите страни и е един от малкото, чиито честота и смъртност нарастват.

Ендометриалният рак е най-честият рак на матката. В Северна Америка има най-високата честота 19,1 на 100 000, а Южна и Централна Азия са с най-ниската 2,7 на 100 000, оставяйки Северна Европа със средно висока честота от 14,1 на 100 000. 

Фундаменталната роля на естрогените във функционирането на ендометриума определя и основните рискови фактори за развитие на рак на ендометриума. Най-значимият такъв е затлъстяването, поради отдавна познатата функция на мастната тъкан да синтезира естроген. Другите рискови фактори включват ранна първа менструация, късната менопауза, липса на раждания, синдромът на поликистозните яйчници, естроген-секретиращите тумори и външно приложение на естрогени.

ОЩЕ: "Лекари в помощ на пациентите": Приложението на урофлоуметрията (ВИДЕО)

Рак на яйчника

Ракът на яйчника е все още най-смъртоносният гинекологичен тумор, който засяга предимно жени след менопауза - над 80% от пациентките.

Проучванията показват, че възникването и прогресията на овариалния карцином са пряко свързани с естрогеновата активност. Също така, изключително важен е балансът между естроген и прогестерон. Съществуват множество доказателства, че бременността, кърменето и използването на комбинирани орални контрацептиви има протективна функция по отношение на рака на яйчника. От друга страна ранната първа менструация, късната менопауза и някои препарати за лечение на инфертилитет повишават този риск.

Познаването на причината за тези заболявания, новите технологии и научният прогрес дават възможност за открития, свързани с по-лесно менажиране на естроген зависимите заболявания. За причините за тези заболяванията, изясняване на рисковите фактори, нови методи за диагностика и прогнозиране на хода на болестта. Активното търсене от много научни групи създава предпоставка за очакван значим успех в интегрирането на новите открития в клиничната практика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Замърсители в лекарствата и риск от рак: Проф. Георги Чернев разказва за VI-тия конгрес на БДДХ

Софтуерен проблем спира плащанията от НЗОК: Фармацевти излизат на протест

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com