Лекарският съюз не иска сестрите да вземат повече от лекарите, не е съгласен и с фелдшерите

3217
Лекарският съюз не иска сестрите да вземат повече от лекарите, не е съгласен и с фелдшерите
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

Искането на част от специалистите по здравни грижи за 1120 лева начална основна заплата не е съпоставимо с реалните условия в част от лечебните заведения у нас. Това заявява в своя официална позиция Българският лекарски съюз (БЛС).

Позицията касае конкретно медицинските сестри, като има напомняне, че "БЛС уважа и цени труда на всички лекари и здравни работници", но трябвало да се има предвид, че лекари започват със стартова заплата под 1000 лева. "Още повече - от години трудът на нашите колеги, които работят в РЗИ в страната, е оценен на сума близка до минималната работна заплата - унизително ниско заплащане, което е сравнимо с труда на нискоквалифицирани и без образование хора", казват от съюза.

Старозагорските сестри се включиха във втория национален протест (СНИМКИ)

Стотина медицински сестри излязоха и днес на протест в Стара Загора. Те настояват здравния министър Кирил Ананиев да предприеме бързи м...

Съсловната организация се обявява и против това "една медицинска сестра започне да получава по-голямо възнаграждение от това на началник отделение", защото ще последва създаване на напрежение. "Очакваме съвместната методика за справедливо формиране на заплатите, която предстои да се изготви от протестиращите професионалисти по здравни грижи съвместно с експертите на здравното министерство", казват още от БЛС.

Лекарският съюз не е особено съгласен и с искането на фелдшерите да имат собствена съсловна организация. "Общото между различните специалисти, членове на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) е, че всички те изпълняват назначения на лекар и той е този, който носи отговорността за лечението и всички действия спрямо пациента. Разширявайки кръга на хора, които имат самостоятелни практики, това означава, че трябва да се поемат отговорности. Тези дни многократно беше казано, че съединението прави силата. Заявената готовност за ефективни протести обаче ще ощети най-вече пациентите", аргументират се лекарите.

Според БЛС ако специалистите по здравни грижи изпълнят заканите за ефективни протести, това ще доведе до нагнетяване на напрежението в сектора и до противопоставяне на отделните звена в лечебните заведения. От БЛС са на мнение, че времето за протести не е сега, а когато се гласуват бюджетите на Министерство на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса. Проблемът със заплащането на здравните работници в България е голям и той се задълбочава, но решаването му не може да стане чрез протести.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com