"Леонардо" свали леко цената на медицинските хеликоптери, но пак е много висока

6828
"Леонардо" свали леко цената на медицинските хеликоптери, но пак е много висока
Снимка: БГНЕС

Италианската компания „Леонардо“ (Leonardo S.p.A.) свали леко – със 187 006 лв., цената на всеки от хеликоптерите, които ще достави на здравното ни министерство за спешна медицинска помощ по въздух. Това стана ясно преди минути, когато бе отворена ценовата ѝ оферта.

Министерството на здравеопазването предприе процедура по пряко договаряне кандидата, който единствен бе подал ценово предложение в предишната открита процедура, проведена през в периода октомври-ноември месец миналата година.

Тогава от „Леонардо“ предложиха обща цена от 161 973 402 лева без ДДС за 6 хеликоптера с опция за доставка на още два плюс дейност 1 (доставка на два комплекта специализирано оборудване, инструменти, тестово оборудване и непланирано техническо обслужване – общо за шест хеликоптера. Всеки от комплектите трябва да съдържа планер, носеща система, трансмисия, силова установка, оборудване и авионика, както и подвижна наземна хидравлична установка HYDR GROUND POWER UNIT, две установки за миене на двигателите, един комплект платформи за периодично обслужване, два комплекта крикове и възли за закрепване на крикове). Още: Фирмата за медицинските хеликоптери да я няма: Министър лъже, твърди негов опонент

Сега общата им цена от днес е 160 477 354 лв. без ДДС, която включва 8 хеликоптера и дейност 1.

При пределна стойност за един хеликоптер от 16,5 млн. лв., сега „Леонардо“ даде цена от 19,6 млн. лв., а миналия път – 19,8 млн. лв. Край на сагата: България купува 6 медицински хеликоптера

Днес цената им за шест хеликоптера плюс дейност 1 е 121 241 920 лв., а предишния път - 122 363 956 лв.

Припомняме, че решението да се премине към директно договаряне с фирмата, участвала в предходната процедура, бе взето на 6 януари. Предложението е направено от ресорния зам.-министър д-р Тома Томов, който е упълномощеният представител на МЗ за провеждане на процедурите по Закона за обществените поръчки.

"Отчетена е вероятността единственият участник, подал оферта в откритата процедура - Leonardo S.p.A., да участва отново в кратките срокове, които позволява процедурата на договаряне, като съответно подобри офертата си и приеме поставените от възложителя условия и график за изпълнение на поръчката", уточниха тогава от здравното ведомство.

От там допълниха, че предвид прекратяването на предходната процедура поради недостатъчно финансиране, в настоящата е предвидена възможност за национално дофинансиране, "в случай че такава необходимост възникне в хода на процедурата по възлагане".

При това положение държавата трябва да дофинансира доставката на 6+2 хеликоптера с почти 25 млн. лв. без ДДС (или 30 млн. лв. с ДДС).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com