Фирмата за медицинските хеликоптери да я няма: Министър лъже, твърди негов опонент  

3557
Фирмата за медицинските хеликоптери да я няма: Министър лъже, твърди негов опонент  
Снимка: ПЦ на МС

Ревностно становище в защита на държавната фирма "Хели Мед Сървиз", чиято задача е да създаде спешна медицинска помощ по въздух - т.е. да осигури медицински хеликоптери, е публикувано в портала за публични консултации. Странното е, че авторът му е анонимен. Вписан е с името DIMITARN. Публикувал е материала си си снощи, но изключително пунктуално оборва мотивите на вицеприемиера и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

С внесени от него проекти на нормативни актове се предлага закриване на "Хели Мед Сървиз", а дейността, предназначена за създаденото преди половин година дружество, да се прехвърли на Държавния авиационен оператор (Авиоотряд 28).

Компании от Белгия и Словакия искат да ни доставят медицински хеликоптер

Две компании – едната от Белгия, другата от Словакия, подадоха оферти пред държавното дружество „Хели Мед Сървиз“ ЕАД...

"Относно проекта на Постановление на МС, в доклада си, министърът на транспорта и съобщенията посочва явно неверни факти", е написал анонимният автор. Той уточнява, че Държавният авиационен оператор (ДАО) не разполага със свидетелство за авиационен оператор, както е изрично посочил в доклада си Алексиев. Допълва, че ДАО е юридическо лице, второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на транспорта и съобщенията, а не юридическо лице, като според изискванията за издаване на свидетелство по европейски регламент то се издава на авиационен оператор, част от търговския въздушен транспорт.

Справка в регистъра на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация", доколкото в данните в сайта ѝ са актуални, показва, че ДАО притежава декларация за извършване на нетърговски полети, национален сертификат за извършване на специализирани операции, операции с хеликоптер за наблюдателни дейности, за калибриране на средства за навигация и полети със специално предназначение.

Според DIMITARN, Държавният авиационен оператор не би могъл да изпълнява въздушен транспорт за нуждите на спешната медицинска помощ, защото не е част от търговския въздушен транспорт на България. Към момента нито "Авиоотряд 28", нито която и да е друга държавна структура притежава хеликоптер с нужното оборудване за целта.

Той смята, че в доклада на министър Алексиев няма реални мотиви за прекратяване съществуването на "България Хели Мед Сървиз". Алексиев изтъква, че изминалите месеци от създаването на търговското дружество, на което е възложено осигуряване на въздушен транспорт за нуждите на спешната медицинска помощ, "не дават оптимистична перспектива за реализацията на този изключително важен за държавата и обществото проект". Анонимният му опонент пише, че до днес дружеството е осигурило и наело на трудови договори необходимия номиниран персонал, че всеки от тях притежава необходимата квалификация, опит и експертиза, че целият екип от пилоти и инженерен състав е изпълнявал задачи в АО "Хели Ер", който до 2019 г. осъществява мисии по HEMS в България. И още - че наетите пилоти имат необходимия брой летателни часове с хеликоптер за сигурно и качествено изпълнение на услугата, че е подготвена документацията за сертифициране и експлоатация на авиационния оператор и безопасност на полетите. Освен това към настоящия момент се провежда обществена поръчка за наемане на хеликоптер на лизинг с две подадени оферти.

Край на сагата: България купува 6 медицински хеликоптера

България ще закупи 6 медицински хеликоптера с пряко договаряне с компанията „Леонардо“ (Leonardo S.p.A.), която кандидатств...

Справка в публичните регистри сочи, че в държавното дружество към края на ноември месец са осигурени 12 лица.

Република България е единствената държава в Европейския съюз, която не разполага с хеликоптер за медицински цели, търсене и спасяване, няма и изградена система за спешна медицинска помощ с хеликоптер (Helicopter Emergency Medical Service - HEMS).

ОЩЕ: Още чакане за медицински хеликоптер: Фирма без дейност спира поръчката за лизинг

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com