Личните лекари ще пренасочват пациенти към спешните центрове

3555
Личните лекари ще пренасочват пациенти към спешните центрове
Снимка: БГНЕС

Личните лекари ще могат да пренасочват пациенти към филиали на Спешната помощ.

Това става ясно от проектонаредбата за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Днес депутатите от здравната комисия обсъдиха наредбата.

Уволняват диспечер на Спешна помощ за грубо отношение

Уволняват диспечер на столичната Спешна помощ за лошо отношение към пациенти. Във вчерашния следобед е подаден сигнал за спешен случай...

В нея е записано, че дори при по-леки заболявания спешните центрове ще могат да поемат пациенти от джипитата, ако общопрактикуващите лекари са сключили договор със съответния филиал.

Общопрактикуващите лекари освен със спешната помощ ще могат да сключват договори за осигуряване на медицинска помощ на вписаните в листата им пациенти не само с други групови практики, но и с лекари от най-близката болница, в която има дежурен кабинет.

Условието е докторът по заместване да не е на повече от 35 км от дома на болния.

Министърът на здравеопазването Петър Москов защити наредбата, като заяви, че с въвеждането ѝ се отменя невъзможното за задължение джипитата да бъдат 24 часа на разположение.

Скоро всички болници, с изключение на три вида, задължително може да приемат спешно

Всички болници ще са длъжни да осигуряват прием и лечение на спешни пациенти, предвижда проект за наредба на здравното министерство. "Л...

Управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов пък добави, че касата няма да санкционира общопрактикуващите лекари дори да нямат сключен договор със заместник от спешен център, ако представят договор или документ, че от там са им отказали такова сътрудничество.

Според опозицията недостигът на лекари ще създаде проблеми с осигуряването на медицинските грижи в извънработно време джипитата. Хасан Адемов от ДПС беше категоричен, че само в 5 от 7 общини в Разградска област има достатъчно групови практики, в които лекарите могат да се заместват един друг при отсъствие и в почивни дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com