Личните лекари също са много малко, сочи Националната здравна карта

4125
Личните лекари също са много малко, сочи Националната здравна карта
Снимка: БГНЕС

Има недостиг на медицински специалисти по базови медицински дейности в едни региони и свръхпредлагане на други. Това заяви здравният министър Петър Москов при представянето на Националната здравна карта.

Кадри и подготовка

Персенски: Националната здравна карта не цели закриване на болници

Целта на националната здравна карта, която днес се обсъжда в министерството, не е да закрива болници. Тя е съобразена с  европейск...

По отношение на доболничната помощ има остър дефицит на кадри – над 400 медицински специалисти за цялата страна. Това означава, че системата катастрофира при „ежедневния, масов контакт” на хората с медицината, обясни Москов. Той още веднъж подчерта, че "целта на упражнението" е да няма недостиг на направления при следващия рамков договор с Българския лекарски съюз (БЛС). Минимум 40 млн. лева трябва да се увеличи бюджетът за доболничната помощ, поясни Москов.

Относно болничната помощ здравният министър поясни, че има дефицит в определени региони и "свръхпредлагане" в други. Българските лични лекари са с 437 души по-малко, за да може да се каже, че системата гарантира навременния достъп и оказване на необходимата помощ, стана ясно от думите на здравния министър. В София имало 22 ортопедии, имало и над 100 кожни специалисти повече от средно необходимото, но и 113 педиатри по-малко, отколкото изисква средноевропейската осигуреност. За цялата страна няма 405 педиатри, за да се покрие средноевропейската осигуреност и да се посрещнат съответните нужди, каза Москов.

Болничните легла

Медицината се е превърнала в бизнес, има недостиг и на инфраструктурни инструменти, каза още министърът. Като данни в подкрепа на думите му – в София-град, Пловдив и Пазарджик броят на болничните легла е доста по-висок от потребностите на населението. Затова от 1 април там може да се стигне до закриване на болници.

Москов и екипът му предложиха критериите за договори за болниците с НЗОК

Общи и специфични - това са двете групи критерии, по които здравното министерство предлага да се изготви Наредба за критериите и реда з...

53 656 легла трябва да има в болниците в страната, за да се задоволят потребностите от медицинска помощ и здравни грижи у нас, сочат сметките на здравното министерство. Според картата наличните легла в България дори са по-малко - 50 956, като от тях за активно лечение са 38 300 - с около 3000 легла повече. Проблемът обаче е, че има излишък на легла за активно лечение, а недостигът е от такива за долекуване и продължително лечение - още 3500 такива легла са нужни у нас, за да се задоволят потребностите от продължителни грижи, например за пациенти с инсулти, след катастрофи, в терминален стадий. Най-много са излишните легла в хирургията, ортопедията, урологията, АГ, офталмологията.

Според думите на Москов златният стандарт за активните болнични легла е 4 легла на 1000 души.

Данните, изготвени за Националната здравна карта, са правени по "показанията" на пациенти според архива на НЗОК за 2013, 2014 и първата половина на 2015 година. Оказва се, че при лекарите-специалисти трябват по 30 минути на преглед, 6 часа работа с пациенти, 2 часа работа с документи. Оказва се, че например за кардиологията трябват 12 специалисти на 100 000 души, за гастроентерологията – двама специалисти на 100 000 души.

По думите на Москов Националната здравна карта е приета единодушно. Предстои месец обществено обсъждане, по време на което здравният министър, екипът му и представители на БЛС ще ходят регион по регион, за да обсъждат какво се променя, защо и да приемат предложения за други промени. А самата карта ще бъде качена на сайта на здравното министерство или до края на деня, или утре (3 февруари).

МЗ се похвали, че е намалило броя на емигриращите в чужбина лекари

Здравното министерство отчете намаление на заминаващите за чужбина лекари през миналата година, като отдава това на новите правила за ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com