Лимитите за болниците падат след изборите

31706
Лимитите за болниците падат след изборите
Снимка: БГНЕС

Постановление №94 на Министерския съвет, според което НЗОК вече не е задължена да плаща отчетената надлимитна дейност болниците, ще бъде променено веднага след изборите.

НЗОК: Болниците нямат основания да връщат пациенти

"НЗОК е изплатила на лечебните заведения за болнична помощ отчетената дейност до стотинка, след като е извършена проверка". Това се к...

"Д-р Таня Андреева не си сменя становището през два дни, затова на първото заседание на кабинета тя ще предложи ограничението в плащането на лечебните заведения да отпадне", съобщават за "Труд" от екипа на здравния министър.

Постановлението, гласувано от кабинета преди дни, нажежи напрежението в системата. А болнични директори масово започнаха да предупреждават, че ако не им се плаща терапията над лимитите, просто ще връщат пациенти.

"Ние сме принудени да направим точно това, тъй като "таванът" ни за пациенти с онкологични заболявания е 95 души месечно, а ние приемаме по 195 болни", заяви д-р Георги Стаменов от столичната болница "Надежда". Много пациенти с рак на маточната шийка, на гърдата, на яйчника, на простатата и на дебелото черво търсят помощ именно там, тъй като в болницата работи проф. Константа Тимчева, дългогодишен топлекар на онкологията в София.

"Четири пъти молихме касата да увеличи месечния ни лимит за брой пациенти, както и на средствата за онколекарства,които ни плаща (НЗОК ни превежда по 5000 лв., а ние харчим по 200 000 лв. месечно), но уви, без резултат", каза още д-р Стаменов.

Пак брожение заради парите за болниците

Трусовете в българското здравеопазване изглежда нямат край. Новият е свързан с постановление на Министерския съвет от края на април, с ...

От НЗОК отговориха, че това са само прогнозни суми и брой болни, така че извършеното лечение ще се плати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване