X
 
 

Министерство на здравеопазването пусна поръчката за е-медицинско досие, е-рецепта и е-направление

9815
Министерство на здравеопазването пусна поръчката за е-медицинско досие, е-рецепта и е-направление
Снимка: Анита Чолакова

Здравното министерство отвори поръчка за изработване на електронно медицинско досие, електронна рецепта и електронно направление. Общата й прогнозна стойност е 1 631 666 лв. без ДДС.

Целта по първата обособена позиция е да бъде създадена подсистема за единно национално електронно медицинско досие /електронен здравен запис като част от Националната здравна информационна система (НЗИС).

Досието ще съдържа всички значими за здравето на всеки гражданин електронни здравни записи, като ще събира и обработва всяка съществена информация, свързана с лечението на един пациент, независимо от вида лечебно заведение и от това дали лечебното заведение работи или не работи по договор с НЗОК.  Поръчката за създаването му е на стойност 831 666 лв. Срокът за изпълнението е 15 месеца, а гаранционната поддръжка – 24 месеца.

Втората обособена позиция е за изработване на електронна рецепта и електронно направление. Те ще са стандартизирани услуги за предписване и отпускане на лекарствени продукти, за издаване и изпълнение (отчитане) на направления от лечебните и здравни заведения, работещи по договор с НЗОК, а и такива, които нямат договор с НЗОК. Подсистемата ще разпознава лекари и магистър-фармацевти на базата на техните електронни подписи или друг метод на надеждна автентикация, както и интегрирани национални регистри и номенклатури.

Прогнозната стойност за изработване на е-рецепта и е-направление е 800 000 лв.Срокът за изпълнението им е 9 месеца, а 24 месеца е гаранционната поддръжка.

По-рано – на 17 декември, МЗ обяви друга поръчка, касаеща електронното здравеопазване. Тя е за разработване и внедряване на национални номенклатури, здравно-информационни стандарти, идентификация, автентикация и базова функционалност на ядрото на Националната здравно-информационна система. Тя е на стойност 1 966 666 лв. без ДДС.

През август ведомството на министър Кирил Ананиев направи първо обявление за избор на изпълнител по проект „Доизграждане на националната здравна информационна система (НЗИС) — етап 1 и етап 2“. Тогава заложените дейности бяха в пет обособени позиции: разработка и доработка на необходими регистри за изпълнението на НЗИС; разработване на подсистема за електронни административни услуги; изграждане на здравно-информационен портал; изграждане на единно национално Електронно медицинско досие/Електронен здравен запис; изграждане на подсистема за Електронна рецепта и Електронно направление. Прогнозната стойност на поръчката беше 4 125 000 лв. без ДДС.

 


Тя обаче бе блокирана с жалби в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от фирмите „Стемо“ ООД, „Ифелоус“ ООД и СД „Гама консулт – Калинкин, Прокопов и сие“.
На 27 септември министърът издаде заповед за спиране на процедурата, а ден по-късно я прекрати заради фатално недоглеждане. В обявлението не е било посочено, че показателят „техническа оценка“ с тежест 60% се определя от два показателя със съответната тежест.

След като преработиха поръчката, я възобновиха на 12 октомври, но дейностите бяха съкратени. От петте обособени позиции оставиха първите три, а поръчката вече е за 2,5 млн. лв. без ДДС.

Един месец по-късно и тя бе блокирана –от две фирми, участници в предишното й спиране. Жалбата е от обединени в консорциум фирмите „Стемо“ и „Гама консулт”.

На 16 ноември КЗК образува производство по тази жалба. Тогава от МЗ излязоха със съобщение, в което признаха, че са притеснени.

„МЗ счита, че спирането на обществената поръчка сериозно застрашава реализирането на проекта за изграждане на Националната здравна информационна система, чийто краен срок е 28.12.2019 г. Обжалването и блокирането на обществените поръчки по проекта застрашава както цялостното му изпълнение, така и реализирането на електронното здравеопазване в Република България. Това ще постави в риск намеренията на МЗ за упражняването на прозрачен и ефективен контрол върху дейностите и разходите в здравеопазването чрез въвеждането на здравната информационна система“, се казваше него. 

На 13 декември Антимонополната комисия остави без уважение подадената от консорциума жалба като отхвърли като неоснователни всички сочени от него възражения. Решението на КЗК подлежи на обжалване във ВАС.

„Текущо по-голяма част от участниците в процесите в сектор „Здравеопазване“ предоставят информация на НЗОК по електронен път, но обхватът и обменът на информацията са ограничени само до данни за задължително здравноосигурените лица, като всички други форми на прием (на неосигурени лица, платен прием, прием за дейности, които не се заплащат от НЗОК и др.) остават извън обхвата на наличните системи“, се сочи в техническата документация.

 

 

„Обменът на информация между отделните субекти се осъществява от пациента на практика изключително чрез хартиени документи. Съществува електронен обмен на информация между лечебни и здравни заведения и НЗОК, който включва данни относно процесите на отчетност (искове) и разплащания за извършените от тях дейности. Липсва напречна директна свързаност между отделните субекти в системата на здравеопазването. Липсват и национални технологични стандарти за обмен на структурирана информация, информационна сигурност и защита на личните данни и чувствителната информация на пациентите. Налични са различни бази данни, които не са системно интегрирани, не дават реална представа за общото състояние на системата на здравеопазването, което затруднява процеса на планиране на здравната политика. Различните институции и организации в сектор „Здравеопазване“ поддържат множество регистри в неструктуриран вид, които се водят или на хартиен носител, или в електронни таблици, без да са реализирани съответни стандартни процеси с възможности за вписване, заличаване и удостоверяване на обстоятелства с контрол на процесите в информационни системи. Много от регистрите се водят и децентрализирано, на териториален принцип“, се сочи още в документа.

Срокът за изпълнение на заложените в НЗИС дейности е две години и 10 месеца. Целият проект за е-здравеопазване е за 12 млн. лв., осигурени от Оперативна програма „Добро управление“. 

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Броят на усложненията при раждане е намалял с една четвърт за 10 години

Без особена промяна в данните за коронавируса у нас за денонощие

Д-р Атанас Атанасов: "Александровска болница" трябва да изплува от долната мъртва точка

Дете с неизяснен хепатит е изписано от Инфекциозна болница. Какво се случва с маймунската шарка?

Рекорд: Над 10 500 оздравели от коронавирус за денонощие у нас

Ръст в броя на заразените с коронавирус, под 100 000 са вече активните случаи

След 40-годишна възраст всеки втори развива хипертония

Без сериозна промяна в данните за коронавируса у нас

16 май - Международния ден на наследствения ангиоедем

Съдът възстанови окончателно на работа скандално уволнен по времето на Борисов професор

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъдете активен участник в промяната!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване

Последно в Актуално