Москов не можел да спре определени практики на "Спешна помощ"

8389
Москов не можел да спре определени практики на "Спешна помощ"
Снимка: БГНЕС

Ужасяващо дежа вю – така проф. Милан Миланов определи случващото се в Реформаторския блок. Нека всички в Реформаторския блок се върнат малко в историята – в началото на 90-те години на миналия век, и да си спомнят какво стана със СДС, каза Миланов.

Истинското действие на здравната реформа ще започне от април догодина. Между декември и април има пропаст – а пропаст се прескача с една крачка, не с две или три, посочи професорът, оправдавайки решението на Москов да си остане на поста на министър на здравеопазването. Ако човек се е хванал с тази работа, няма време да се оглеждаш – вървиш напред, добави той. На директен въпрос дали Петър Москов има намерение да спре теча на средства от НЗОК към определени, „важни” частни болници за сметка на такива като „Пирогов” например, Миланов отговори, че в последните месеци „течовете силно намаляха”.

Направленията за лекар отпадат

Направленията за специалист, лабораторни изследвания и диагностика със скъпа апаратура ще отпаднат от 1 април догодина, когато ще вляза...

Не искам да се връщам много назад, взе да шикалкави Миланов относно точенето на Здравната каса, според когото колегите от частните болници си заработвали парите и нямало да ги получат от НЗОК, ако не са ги изработвали. Друг е въпросът, че линейките карат определени пациенти в частните болници – има колеги от „Спешна помощ”, които са на консултантски договори с частни лечебни заведения. Имало е и устна заповед на шефа на Софийската спешна помощ да не се карат пациенти на „Пирогов” в продължение на три месеца и колеги пратиха много остро писмо до здравния министър, каза проф. Миланов.

Относно прословутия модел за движение на линейките – за 8 минути при най-тежките случаи, проф. Миланов посочи, че това е приложимо. За целта обаче е важно финансирането и времевите интервали за поемане на пациента в самата болница, подчерта той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com