Москов: В част от ромските гета държавата липсва

15288
Москов: В част от ромските гета държавата липсва
Снимка: БГНЕС

В част от гетата държавата липсва. Обществото трябва да си изгради имунитет срещу асоциалните прояви. Това коментира министърът на здравеопазването Петър Москов. Той добави, че социалното неравенство не може да поражда специални права и обясни, че връщането на държавата е съпроводено и с връщане на задължения на хора.

Причина за липсата е водената от дълги години политика. Връщането на държавата би означавало връщане на отговорностите беше подчертано дебело.

Цветелин Кънчев "изписа вежди" на ромите и нападна министър Москов

Лидерът на "Евророма" коментира по интересен начин вчерашното изказване на министъра на здравеопазването Петър Москов във Facebook. В ...

В ефира на bTV Москов заяви, че в продължение на години проблемът е бил бинтован и държан под похлупак. Той добави, че в момента е налице чувствто за безнаказаност. Това е така, защото всички знаят, че дори да бият лекарите, знаят, че нищо няма да последва от това.

Ромската общност трябва да се върне в държавността, призова министърът на здравеопазването. Той добави, че се извинява, ако някой се е почувствал засегнат от думите му. Въпреки това беше изразена увереност, че българските лекари трябва да бъдат защитени на всяка цена.

По време на интервюто беше обяснено, че спешните медици ще ходят в полиция в места, на които преди е имало инцидентите, не само в ромските махали. В тази връзка Москов беше категоричен, че няма спор с Българския хелзински комитет.

„Ако защитата на правото да упражняваш професията си наричаме „фашизъм”, как да наричаме хората, които бият – антифашисти ли?”, иронично запита Москов.

По думите му, липсата на усещане за държава поражда безнаказаност, а тази „травма” през годините само е бинтована с конференции и подобни събития. Министърът подчерта, че ромите ще се почувстват част от обществото, когато осъзнаят, че имат и задължения към него.

Москов изригна заради пореден случай на нападнат медик

Екипите на "Бърза помощ" ще ходят в населени места само когато кметът на съответното село или град гарантира, че има сигурност за тях...

Плащането на осигуровки

Неосигурените българи ще разберат, че има разлика между осигуреност и неосигуреност, заканани се Москов. Той си пожела "поне веднъж" медиите и обществото да заемат позицията на онези, които си плащат осигуровките и са изрядни.

За да подсили тезата си, здравният министър се обърна към публиката с думите: "Ако обичате, осигурявайте се!". Той добави, че ще се бори за това здравно неосигурените „да усетят разликата” в това, което получават те и това, което се полага на хората, които си плащат вноските. Ще има ясно регламентиран спешен пакет и линейки няма да пътуват, само за да измерят температурата на болен.

Спешната помощ

През следващата година средните заплати в спешната помощ ще се увеличат с 20 на сто. В натоварените или отдалечени центрове заплащанията ще се изравнят с тези в болниците и лекар няма да получава по-малко от 800-1000 лева. В тази връзка Москов беше категоричен, че пари "на калпак" няма да се дават. 

ДПС вкара законопроект за грижа за роми, чиито къщи са съборени от властите

Движението за права и свободи готви промени в закона, с които ще се спре незаконното събаряне на ромски махали и ще се регламентира въп...

По думите му от средата на 2015 г. „масивно количество” от еврофондовете ще отидат за подновяване на автопарка и ремонти на спешните центрове, като целта е в края на 2016 г. всеки у нас да може да разчита на квалифицирана спешна помощ в рамките на 15 минути от подаването на сигнала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване