Мутафчийски се скара на журналистите: 15% не носят маски правилно

4418
Мутафчийски се скара на журналистите: 15% не носят маски правилно
Снимка: iStock

По време на брифинга в минситерство на здравеопазването генерал-майор Венцислав Мутафчийски се скара на журналистите, които по думите му не носят предпазни маски правилно. Той обяви и, че единственият шанс да дочакаме безопасно ваксина, е да носим маските си... и то правилно.

"Докато траеше изложението на статисиката ми направи впечатление, че поне 15% (от присъстващите на брифинга) не носят маските си както трябва. И в тази насока бих искал да ви кажа, че на 8 септември в "New England Journal of Medicine" излезе статия, която дава общите насоки - какво трябва да направим, за да изчакаме ваксината без да се разболеем. Шансът е носенето на маски, защото още 1936г. е установено, че носенето на маски намалява вирусният товар при тогавашната инфекция от вариола. И че тези, които носят предпазни маски, прекарват болестта леко и изграждат имунитет. Това е доказано напълно в азиатските страни, където има такава традиция от 2002-3г. с ТОРС епидемията." Това уточни Мутафчийски за предпазните маски.

Той даде пример истински случай за разпространението на коронавирус на круизен кораб в Аржентина. Капитанът издава заповед - Целият персонал носи маски висока степен на защита, а всички пасажери - хирургични маски. В резултат заразените с коронавирус - 80% прекарват болестта безсимптомно или с лека сипмтоматика. Докато при подобни ситуации на други круизи, където няма такова изискване, процентът е точно обратния - само 20% изкарват болестта леко.

Ген.-майор Венцислав Мутафчийски: Във Въоръжените сили коронавирусът се разпространява клъстерно и е под контрол

Във Въоръжените сили разпространението на болестта все още е клъстерно и е под контрол, от началото на епидемията имаме 96 заразени. То...

"Още повече се доказа, че заразата се разпространява не само по въздушно-капков път, а и по аерозолен път. Самият въздух тук при кашляне би задържал заразата за повече от няколко секудни - както е при капчиците - минути и повече. Ако не се проветряваше помещението, тогава вече става доста по- наситено на вируси. Това са неща, от които не се умира, затова маската трябва да се носи правилно. Вече има и публикации за ползата от носене на маски и навън, но е задължително вътре. Това е отразено и в заповедите на министъра на здравеопазването", напомни генерал-майор Мутафчийски.

Забелязано от репортер на Actualno.com:

Въпреки предварително обявените противоепидемични мерки от здравното министерство имаше представител на медиите без маски. На входа на министерството дори се раздаваха такива. Ива Николова - репортер на ПИК беше в залата за пресконференции без маска. Въпреки това тя не беше санкцицонирана, а толерирана. По време на брифинга тя не спази молбата на здравния министър всяка медия да зададе по 1 въпрос. Заради това и Actualno.com не можа да попипта НОЩ за по-подробната статистика за заболеваемостта от коронавирус, с която разполага здравното министерство. Искахме да разберем, кога тя ще бъде достъпна за обществеността и медиите.

Костадин Ангелов за COVID-19: България е 8-ма по смъртност и 25-та по заболеваемост в ЕС (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване