МЗ извади кирливите ризи на Спешна помощ

46848
МЗ извади кирливите ризи на Спешна помощ
Снимка: БГНЕС

25 лекари без специалност работят в Центъра за Спешна медицинска помощ-София (ЦСМП-София) към 31 декември 2013 г., с което не са спазени изискванията на медицински стандарт "Спешна медицина".

Това става ясно от одитен доклад, изготвен от Министерство на здравеопазването (МЗ), съобщиха от пресцентъра на здравното министерство.

В резултат на извършените от вътрешния одитор проверки е било установено, че във Вътрешните правила за определяне на работната заплата на работниците и служителите в ЦСМП – София не са включени множество процеси и дейности, както и контролни процедури, системи и методи за оценка на работните места и на длъжностите, определянето на индивидуалните работни заплати в зависимост от приети критерии за сложност и отговорност на изпълняваната работа, образователна степен, придобитата допълнителна квалификация, професионален опит и др.

Едно от нарушенията е, че не са изготвяли длъжностни разписания ежегодно за съответната година в съответствие с утвърдения бюджет на Центъра, не са били на лице поименни разписания при промяна на началните работни заплати и при промени в състава на центъра. Изискването, според което "структурата на центъра и щатното разписание по длъжности се утвърждават ежегодно от министъра на здравеопазването по предложение на директора, което се отправя в срок до 10 януари на текущата година" не е било спазвано.

Става ясно и, че структурирането на екипите на ЦСМП-София не съответства на съответните изисквания. В трудовите договори на служителит6е също са на лице проблеми, като например, това че за назначаване на мед. служители и шофьори не е посочен вида на екипа в който се назначават. 15 лица, пък са вписани два пъти в поименното разписание в две различни структурни звена. Допускано е и шофьори, неотговарящи на минималните изисквания за заемане на длъжността да работят в ЦСМП - София.

Одитът на МЗ показва, че формирането на екипи от медицински персонал и шофьори за обезпечаване на дежурствата става в противоречие с определената им месторабота в утвърденото поименно разписание на длъжностите в ЦСМП. Липсва основание при изрично посочено изискване за структуриране на персонала по видове екипи, посочено Правилника за устройството и дейността на център за спешна медицинска помощ, графиците за дежурства да не се съобразяват с това изискване.

Отчита се и нерегламентирано заплащане на служители, които не са извършвали дейност, например на 5 шофьори нямат изминати километри, на практика не са изпълнявали служебните си задължения, за които са назначени, но дежурствата са заплатени. Друго нарушение е, че е допуснато определянето на индивидуалните работни заплати за някои категории служители - основно медицински професионалисти по здравни грижи, да бъде значително по-ниско от други длъжности в администрацията на центъра със същото или по-ниско образователно ниво.

Става ясно, че имот, собственост на ЦСМП-София, намиращ се на бул. "Овча купел" № 89, район "Овча купел", местност "Земляне" не се използва ефективно – малка част от наличните гаражни клетки се използват по предназначение, тъй като линейките местодомуват във филиалите. Друг имот на ул. "Златица" № 60, район "Оборище", кв. "Хаджи Димитър" не се използва от ЦСМП, но не са предприети действия пред МЗ за освобождаването му.

Докладът показва, че използваните програмни продукти за отчитане на горивото на автомобилите, лекарствата и консумативите обхващат всички аспекти от разходването им. Те обаче не дават възможност за извършване на инвентаризация на посочените материални запаси, тъй като практически липсва възможност за съпоставяне с цел установяване на съответствие.

Работодателят, в случая ЦСМП-София не е извършвал оценка по отношение на ЛПС, с което не са спазени изискванията за минималните изисквания за безопасност и опазване на здравето на работещите при използване на лични предпазни средства на работното място. Не е извършван и документиран предварителен контрол за законосъобразност на различните етапи от провеждане на процедурите по ЗОП в центъра.

Разписаните вътрешни правила, въведените контролни процедури и прилаганата практика в ЦСМП – София не са били ефективни, което е довело до пропуски, грешки и несъответствия по отношение на графиците, длъжностните и поименни разписания, липсата на стратегия по управление на човешките ресурси не само води до риск от неефективно и незаконосъобразно разходване на бюджетни средства, но и до нарушения, е изводът от доклада. Едно от най-важните заключение е, че разписаните вътрешни правила и въведените контролни процедури не обезпечават икономичното и ефективно разходване на бюджетните средства за постигане целите на центъра.

Описаните слабости, грешки и нередности в доклада са оценени в зависимост от риска, който носят за постигане целите на одитираната дейност и в резултат на това могат да бъдат направени следните изводи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com