МЗ внесе рискова детска ваксина, която не може да се ползва в имунизационния календар

29052
МЗ внесе рискова детска ваксина, която не може да се ползва в имунизационния календар
Снимка: iStock/Guliver

От няколко месеца у нас липсват ваксини за задоволяване нуждите на задължителния имунизационен календар - за имунизация на новородените и за реимунизация на 6-годишните. В началото на месеца зам.- министърът на здравеопазването Ваньо Шарков определи ситуацията като "извиване на ръце" от страна на фирмата, която трябва да достави задължителните ваксини. По-рано беше обявено, че липсващите ваксини ще бъдат внесени от Турция, а в замяна ние ще им дадем БЦЖ ваксини срещу туберкулоза, които се произвеждат у нас.

Какво внесохме от Турция

Москов обеща, че ще се набавят липсващи ваксини за шестгодишните

До края на годината ще бъдат възстановени липсващите количества ваксини за реимунизация на шестгодишни деца. Такъв ангажимент пое днес ...

През юли месец в България е внесена от Турция опасна южнокорейска рекомбинантна моноваксина срещу хепатит Б - Еувакс Б, която не трябва да се използва в Европейски съюз заради съдържание на тиомерсал (живачно съединение) над допустимите норми според Наредба 15 за имунизациите, Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) и Европейска агенция по лекарствата. Опасната пратка е влязла у нас на 21 юли т. г., заедно със 100-те хиляди петкомпонентни ваксини за децата, дарени от южната ни съседка. По листовка Еувакс Б е предназначена за новородени и деца до 15-годишна възраст. Преди повече от десетилетие на световно ниво се взема решение тиомерсалът* да бъде изваден от употреба в педиатричните ваксини. Понастоящем такъв има само в някои противогрипни ваксини, използва се в някои други предимно в страни от третия свят, също и в ТетаДиф от българския календар - за деца на 12 години.

На 28 май Министерски съвет обаче одобрява споразумението за дарение от Турция. Решението се взема бързо, най-вече заради разразилия се скандал с липсата на комбинирани ваксини срещу дифтерит, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б.

На 2 юли от кореспонденция между Асена Стоименова (ИАЛ), Светлин Спиров (ИАЛ) и Радосвета Филипова (МЗ) се разбира, че обмислят как по-бързо документално да уредят пратката дарени ваксини Пентаксим и Еувакс Б. Притеснителното е, че въпреки надвишаващата нормите съставка тиомерсал и изобщо наличието ѝ, в писмото се споменава, че ваксината ще се използва като препоръчителна, което също е недопустимо, защото тя няма разрешение за употреба у нас.

Преди да се внесе Пентаксим от Турция, е имало договорка за внос на друга ваксина - южнокорейската 5-компонентна комбинирана Еуфорвак-Хиб – срещу дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит Б и хемофилус инфлуенце тип Б, пише vaksiniistinata.ovo.bg. Съвместно производство е на корейската фирма LGLS и българската държавна Бул Био-НЦЗПБ. Ваксината не се използва и на южнокорейския пазар, а е предвидена само за износ оттам, няма разрешение за ЕС. Българската фирма произвежда компонентите срещу дифтерия, тетанус и целоклетъчната коклюшна, корейската - останалите. От Изпълнителна агенция по лекарствата са информирали здравния зам.-министър Пенков, че ваксината съдържа тиомерсал в еднодозова опаковка, което е в противоречие с изискванията на Европейската фармакопея, както и целоклетъчна коклюшна компонента, също спряна от използване в Европа заради увеличен риск от нежелани реакции. Все пак здравият разум надделява в случая - отказват се от този внос и се вкарва разрешената и използвана у нас 5-компонентна ваксина Пентаксим.

Нещата затихват до 21 юли, когато ваксините се появяват на митницата. В митническата декларация е отбелязано, че се внасят 200 000 ваксини, като половината от тях са дългоочакваните петкомпонентни ваксини Пентаксим. Обикновено, когато на границата се появи пратка с лекарства, от митницата ни предупреждават за това. За вноса на въпросните ваксини, обаче никой не ни се е обаждал, заяви за "Фрогнюз" изпълнителният директор на ИАЛ Асена Стоименова. Тя е озадачена, че този път граничните власти са пропуснали да ги уведомят. Не скри учудването си и, че е намерена вратичка Еуваксът да бъде все пак внесен. Това буди недоумение, след като дни по-рано от кореспонденцията между МЗ и ИАЛ личи, че се приема ваксината да се използва като препоръчителна, въпреки че не е редно според европейските и български изисквания. Има и друг скандален факт. Ваксините са придружени от листовка, в която се посочва, че ако възникнат проблеми при използването ѝ, трябва да се потърси помощ от структурата, отговаряща за ваксините в Турция, което противоречи на всички правила. Това е недопустимо, категорична е Стоименова.

Тепърва се очакват късни усложнения от епидемията от морбили през 2010 г.

Тепърва чакаме късните усложнения в следствие на епидемията от морбили през 2009 – 2010 година, обяви проф. д-р Ивайло Търнев, не...

Обяснението на Москов

По междудържавно споразумение на България и Турция, сме взели от Турция петвалентна ваксина. Компонентата за хепатит не е част от тази петвалентна ваксина. Извън нея, тази ваксина е необходима за задоволяване нуждите на задължителния имунизационен календар - за имунизация на новородените и за реимунизация на 6-годишните. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов пред БГНЕС.

Причината да се поддържа на склад тази ваксина против хепатит е свързана с евентуални възможности от миграционен и друг натиск. Ваксината има срок на годност през следващите три години и при кризисна ситуация може да се използва.

Става дума за ваксина, която Световната здравна организация (СЗО) официално работи и купува, както и УНИЦЕФ. Това не е ваксина, която може и ще бъде част от задължителния имунизационен календар. “Ние имаме явила се фирма на търг, която е спечелила поръчка. Ние имаме всички нужни количества спрямо одобрените разрешителни за противохепатитната защита", увери здравният министър.

Грипната епидемия се очаква в края на годината

Тази година грипната епидемия ще подрани. Пикът ѝ ще бъде в края на годината, информира Topnovini.bg. Няма нови щамове, от които да се ...

Относно това колко безопасни са въпросните ваксини, Москов посочи, че тези ваксини съдържат стабилизатори, но “в задължителния имунизационен календар, тази ваксина няма да бъде използвана". При определени епидемични ситуации, ние държим такава ваксина на склад и можем да я използваме, добави той.

“Очевидно има засегнати икономически интереси от това, че правителството реши проблема с ваксините. Очевидно, че за някой това представлява проблем”, каза още Москов. По думите му такива негативни медийни кампании не могат да бъдат част от която и да е етична норма на производителите на ваксини или други лекарства. “Тези производители, освен чисто финансовия си ефект, трябва да спазват и ред други неща, какъвто е и етичният кодекс”, заяви той.

Министърът е пуснал писмо до Арфарм, за да сезира тяхната етична комисия по този проблем. “Не може поради накърнени икономически интереси, да се всява паника в населението. Това е против етичния кодекс на всяка една фармацевтична компания”, коментира Москов.

* Тиомерсалът е живачна органична сол, която влияе пагубно върху централната нервна система като дори в малки количества може да предизвика опасни последици за здравето на човека.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com