Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тревогата в чужбина заради лекарства с потенциален канцерогенен ефект, открит от български професор, расте

24 юни 2020, 16:30 часа • 11892 прочитания

Липсата на количества на определени лекарства на американския пазар изглежда се дължи отчасти на прехвърляне на производството им зад граница, липсата на качествени проверки и подходящ надзор. Това пишат в своя специализирана статия петима експерти по медицина.

Статията касае изтегляния на т.нар. ангиотензин рецепторни блокери, които са известни и под името "сартани". Това е клас лекарства за хипертония. Изтеглянията са заради "замърсяване" при производствения процес.

Според написаното, проблемите, сред които се посочва намаляващо доверие в общественото здравеопазване и фармацевтичния сектор, са ескалирали от началото на юли, 2018 година. Тогава Американската асоциация по храните и лекарствата (FDA) обяви "доброволно изтегляне" от пазара на един от подвидовете на клас "сартани" – валсартан.

"Това, което настъпи, се превърна в голяма степен в безпрецедентна поредица от събития, тъй като FDA започна да съобщава за изтегляния и да публикува предупреждения на сайта си от 2016 година насам. Оттогава американският пазар страда от изтегляне на сартани", пише още в статията.

Авторите заключват, че проблемите не изглежда да бъдат решени скоро и че материалът им има за цел да предостави допълнителни насоки за точен отговор на "бъдещи подобни инциденти", включително научен преглед на действието на сартаните, ефектите, които предизвикват и безопасността им.

Припомняме, че още от март тази година бившият вече началник на Кожна клиника на МВР проф. Георги Чернев алармира пред Actualno.com за канцерогенен ефект на сартаните при определени обстоятелства и то не на примеси, а на активното вещество при сартаните. Проф. Чернев е изпратил сигнали до ИАЛ, с данни от клинични наблюдения, а широк публичен отзвук няма – защо, НАУЧЕТЕ В ТОЗИ МАТЕРИАЛ, както и ОТГОВОРЪТ НА ДЪРЖАВНИТЕ ТВЪРДЕНИЯ ОТ СТРАНА НА ПРОФ. ЧЕРНЕВ!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес