Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Незаконно: АЕЦ "Козлодуй" крие поликлиника под шапката на служба по трудова медицина

13 април 2023, 18:00 часа • 56709 прочитания

Под малката шапка на служба по трудова медицина в АЕЦ "Козлодуй" е прикрита голяма поликлиника с близо 60 души персонал. Тя не функционира по Закона за лечебните заведения, а е нещо като ведомствен медицински център. На службата са правени поредица от проверки в последните месеци, установили този факт. 

Заради вида и характера на установените нарушения от здравното министерство са изпратили материалите по случая в Окръжна прокуратура - Враца. Сега атомната електроцентрала "Козлодуй" проучва възможността да превърне службата в лечебно заведение.

Наскоро в Actualno.com постъпи сигнал, според който в територията на АЕЦ функционира лечебно заведение - с клинична лаборатория, спешна помощ и физиотерапевтичен център, които не са регистрирани по Закона за лечебните заведения.

"Изпълнителна агенция "Медицински надзор" съвместно с Регионална здравна инспекция гр. Враца в средата на месец януари 2023 г. извършиха проверка на място в АЕЦ "Козлодуй". При проверката беше установено, че на площадката на АЕЦ, в непосредствена близост до ядрените блокове, работи незаконно лечебно заведение, в което се извършват незаконни медицински дейности. Министерство на здравеопазването е уведомено за констатираните нарушения, но не предприема мерки за незабавно прекратяване работата на незаконното лечебно заведение, което и към настоящия момент продължава да работи", се сочи в сигнала, изпратен до Actualno.com от жител на Козлодуй.  

Според него лечебното заведение съществува много отдавна, вероятно от създаването на АЕЦ, но след извършената реформа в здравеопазването изискванията към лечебните заведения се промениха и тази структура не отговаря на тях.

"Категорично от тогава на площадката, до надзираваната зона на АЕЦ "Козлодуй", на няколко метра от 5-ти блок, работи незаконно лечебно заведение, в което функционират лекарски кабинети - офталмологичен, дерматологичен, хирургичен, вътрешен, неврологичен, психиатричен и др. Съществува клинична лаборатория, която не е акредитирана и не съществува в правния мир. Има и спешна помощ. Денонощни дежурства по 24 часа са на разположение - медицински екип с линейки и шофьори. Всичко това е прикрито под названието "Служба за трудова медицина", се допълва в сигнала.

Според него тази служба е в помощ на работодателя. В нея трябвало да има лекар, инженер и едно лице със средно образование, което води документацията.

"От службата могат да кажат на работодателя: "Да, това физическо лице може да изпълнява конкретната длъжност според длъжностната си характеристика". Дотолкова е дейността ѝ. Тук обаче зад Служба по трудова медицина" се е разгърнало едно цяло лечебно заведение, което всички органи доказват, че е незаконно: РЗИ Враца, Национален център по радиобиология и радиационна защита, Изпълнителна агенция "Медицински надзор", но въпреки предписанията им, то продължава да функционира", твърди жител на дунавския град.

За да провери твърденията, Actualno.com подаде заявления за достъп до протоколите от проверките на въпросните институции. Изпрати конкретни запитвания също до Министерството на здравеопазването и до ръководството на самата Атомна централа.

От пресцентъра на Министерството на здравеопазването отговориха, че е постъпил сигнал с искане за проверка на място в Службата по трудова медицина на АЕЦ "Козлодуй" ЕАД, намираща се на площадката на централата. Сигналът при тях е получен в края на месец ноември 2022 г. В рамките на месеците декември и януари т.г. са извършени две проверки.

"С оглед вида и характера на установените нарушения материалите по случая са изпратени на Окръжна прокуратура – Враца", уточниха от ведомството.

От ИА "Медицински надзор" предоставиха пълен достъп до констативния протокол от проверката. От него е видно, че Службата по трудова медицина (СТМ) на АЕЦ извършва медицински дейности.

Нарушения не са констатирани, но са препоръчали на ръководството ѝ да предприеме процедура по чл. 5, ал. 1 от Закона за лечебните заведения. Това означава да регистрират държавно лечебно заведение.

От Агенцията са установили, че към структурата на СТМ функционират вътрешен, хирургичен, очен, неврологичен, психиатричен, дерматологичен, акушеро-гинекологичен, радиобиологичен и ото-рино-ларингологичен кабинет. Видът им е съобразен с изискванията на Наредба 11 за прегледи и изследвания при предварително и периодично наблюдение на работещите в атомни електроцентрали.

Функционират също клинична лаборатория, медицински авариен екип и група "Физиотерапия в спортно-оздравителен комплекс".

В самата служба по трудова медицина работят 4-ма лекари, 1 инженер, 3 медицински специалисти по безопасност и условия на труд.

В специализираните лекарски кабинети има радиобиолог, офталмолог, невролог, психиатър, хирург, акушеро-гинеколог, оториноларинголог, дерматолог, 2-ма лекари със специалност "Вътрешни болести", акушерка и 5 медицински сестри.

В Клиничната лаборатория са лекар и трима лаборанти. Медицинският авариен екип е осигурен с 22 специалисти – двама лекари, единият от които анестезиолог и реаниматор, 7 медицински техници, старша сестра, 5 медицински сестри, 7 шофьори на линейки.

Звеното "Физиотерапия в спортно-оздравителен комплекс" включва двама лекари, единият от които физиотерапевт, трима рехабилитатори, двама фелдшери и медицинска сестра. Тоест, почти 60 души работят в Службата по трудова медицина.

Дейността ѝ е многопластова, описана в близо сто пункта, предвид спецификата на работа в АЕЦ. Разяснени са подробно задачите и отговорностите на екипа.

Основната дейност например на специализирания блок е извършване на първоначални и профилактични прегледи за работа в среда на йонизиращи лъчения. Прегледи се извършват и в условията на спешност, като по време на планов годишен ремонт на площадката на централата има около 7 000 човека. През Ковид-пандемията са извършени около 50 000 теста от пет работни места с цел да се обезпечи нормалната работа на АЕЦ, както и ваксинация на желаещите от персонала, е отбелязано в протокола.

"Изискванията за медицинско наблюдение на работещи в атомни електроцентрали са специфични и са разгледани отделно от тези на останалите работещи в среда с йонизиращи лъчения", е уточнено в него.  

(Част от заключенията в протокола от проверката на ИА "Медицински надзор")

От пресцентъра на АЕЦ заявиха, че дейността на Служба "Трудова медицина" периодично се проверява от компетентните органи.

"По визирания от Вас сигнал са извършени проверки от Регионална здравна инспекция Враца, Изпълнителна агенция "Медицински надзор" към Министерство на здравеопазването и Националния център по радиобиология и радиационна защита. Направените предписания се изпълняват в определените срокове, като част от тях вече са изпълнени, останалите са в процес на изпълнение. Предприети са необходимите действия за обсъждане и евентуално използване на правно регулираната възможност за започване на процедура по чл. 5, ал.1 от Закона за лечебните заведения", допълниха от Атомната централа.

РЗИ във Враца и Националният център по радиобиология и радиологична защита отказаха поисканите от Actualno.com протоколи, за което е уведомена Програмата за достъп до информация и се инициират съдебни дела срещу тях.  

Още за АЕЦ "Козлодуй":

Мисия на МААЕ провери АЕЦ "Козлодуй"

Богомил Манчев: Реалистично е да изградим още четири реактора - по два в "Козлодуй" и "Белене"

Подписваме със САЩ за нови два блока в АЕЦ Козлодуй

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес