Няма болница, която да е пред фалит, увери здравният министър

30512
Няма болница, която да е пред фалит, увери здравният министър
Снимка: БГНЕС

„Актуализацията на бюджета на НЗОК беше чудесен акт от страна на предишното правителство. Тези милиони ще стигнат и след мандата на служебния кабинет. НЗОК разплаща за всичко, което се отчете. Само доктор Тодорова може да отговори докъде точно ще стигнат. Най-вероятно няма да стигнат до края на годината", заяви в сутрешния блок на БНТ здравният министър Мирослав Ненков.

„Системата на здравеопазването в този си вид очевидно има някакъв дефект, особено по отношение на финансирането. Има решения, но нищо не може да стане по време на служебното правителство. Контрол има, но той много „хубаво" контролира само разходите, без да се занимава с качеството", коментира още министърът.

„Текат три проверки в болниците със сменени директори. Важно е болниците под държавно управление да бъдат добре управление. Няма болница, която да е застрашена да бъде затворена заради липсата на пари", каза още Ненков и добави, че малките болници изпълняват важна социална функция и от тях държавата не може да бъде лишена.

Той обяви, че той и екипът му работи по отношение на специализацията на младите кадри, които имат желание да работят в Спешна помощ.

Според него няма логика за една и съща позиция в столицата и в провинцията да се взимат едни и същи заплати. „Колегата в София прави 15-16 адреса, колегата в провинцията - 2", аргументира се Ненков.

"Няма да можем да увеличим заплатите, но може би ще увеличим ефективността в екипите. Имало е заповед, която вече е отменена - болните да се транспортират от болниците вкъщи, няма абсолютно никакъв смисъл в това. Като се освободят екипите, по този начин, те ще бъдат по-склонни да помогнат на улицата. Имаме комуникационен проблем в Спешната помощ", категоричен бе Мирослав Ненков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com