Няма голямо увеличение на случаите на COVID-19, Мутафчийски пак каза, че скоро разходките ще се отплатят

13954
Няма голямо увеличение на случаите на COVID-19, Мутафчийски пак каза, че скоро разходките ще се отплатят
Снимка: БГНЕС

31 потвърдени случаи на COVID-19 (коронавирус) има за последното денонощие в България, като 16 са приети в болници. Общо случаите стават 915, което е 3,5%, 705 са активните случаи. Това заяви генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

259 души общо са приетите в болница, 36 са в интензивни отделения.

76 медици вече са заразени, т.е. 7 нови - 4 медици във Видин, сред които две сестри от спешното отделение и фелдшер, 1 в ИСУЛ, и 1 лекар-дерматолог в Смолян. Обсъжда се възможност към Видин да бъдат пренасочени медици. Заразяването е поради недостатъчно спазване на мерките за безопасност, обясни началникът на Националния кризисен щаб положението с Видин. Фанатично трябва да се спазват мерките от целия медицински състав, във ВМА правим по 2 пъти инструктаж дневно, всеки пациент трябва да се разглежда като потенциално болен, стана ясно от думите му. В Плевен пък имало 7 заразени души от 1 предприятие.

По-малко увеличение на дневна база на болните от коронавирус, няма нови заболели медици

19 потвърдени нови случая на коронавирус има за изминалото денонощие, 8 от тях са в болница. 884 стават общо потвърдено болните на COVI...

На изричен въпрос имат ли достатъчно предпазни средства медиците навсякъде в България, отговорът беше: "За предпазните средства говорихме много пъти, непрекъснато се извършва снабдяване". Обикновени медицински маски и ръкавици има достатъчно, продължи той и предупреди, че като почнете да се пипате с ръкавици, без да сте ги стерилизирали, опасността е реална.

Има 6 нови излекувани пациенти, с което стават общо 167. 8 деца са сред излекувани.

Има и 1 починал във ВМА, с онкологично заболяване, който се е заразил по време на химиотерапия.

Упорито Мутафчийски повтори, че щяло да се види как ни се "отплащат" разходките. Преди Цветница имаше доста охлабване в поведението на гражданите и това се отблагодари с три поредни дни с 40 случая на коронавирус, добави той. "Откриваме повече носители, а не болни", продължи генералът, според който в България имало ситуация да се откриват всички болни със симптоматика и да се установяват епидемиологичните вериги, както и да се намират асимптомни лица плюс да се изследват таргетни групи. "Намират се цели клъстери от болни", уточни генералът, давайки пример със старозагорското село Паничерево.

40 нови случая на коронавирус у нас, 865 са общо заразените

40 са новозаразените за последните 24 часа с COVID-19, а общо 865 са случаите България, увеличението е с 4.8%, активните случаи са 671....

Според Мутафчийски, стратегията на България е активно да търси заразени, за да ги изолира. Той припомни, че Центърът за заразни болести в САЩ и институтът "Робърт Кох" дават препоръки да се търсят хора със симптоми - първо лекари в болничната помощ, после в извънболничната, после са хора без връзка със здравния сектор и накрая е тестването на лица без никакви симптоми. Обосновката била, според Мутафчийски, защото има съмнителна достоверност при негативните резултати - можело да бъде носител. 75% е достоверността на PCR методиката, създава се фалшивото усещане за сигурност и това, пречупено през българската народопсихология, означава хукване навън, обясни генералът. А националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев даде пример, че в София, благодарение на активната работа на РЗИ, са намерени 2 семейства с COVID-19 едно до друго. "Сега са 260 в болници, въпросът е да не станат 2600", каза инспекторът.

Началникът на Националния кризисен щаб упорстваше и за друго - че никой в България не кара хора в болница да си правят тестове, заради сигнал от Facebook с възрастна жена, която вече е в тежко състояние.

Дали е здраво или не дете се преценява от лекар по клиничните симптоми. Ако няма никакви симптоми, няма никакъв риск, увери Ангел Кунчев, който повтори, че утре, 21 април, ще има писмо с указания за подновяване на имунизациите и женския календар.

Още: "Германия е лидер в тестването за коронавирус"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Кантарджиев със съвети срещу кърлежите: Пръскайте с репеленти дрехите на децата

Набързо и без дискусия: Ясно е как кабинетът одобри частната детска болница в София

Създалото се обществено напрежение накарало Главчев да преосмисли за частната детска болница

Няма място за две детски болници: Говори Стефан Константинов

Проф. Христо Хинков: Здравният министър няма полезен ход да откаже строежа на нова детска болница

Главчев разпореди да бъде отменено решението за частната детска болница

Да има частна детска болница вбеси Фондация "Даная": Ще съдят държавата

Коронавирусът в България: Огромен ръст в броя на отчетените излекувани

Нигериец с малария е приет за лечение в Инфекциозна клиника в Пловдив

Димитър Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване