Няма истински аргументи за закриването на Националния център по наркомании

25412
Няма истински аргументи за закриването на Националния център по наркомании
Снимка: БГНЕС

Да бъде закрит Националният център по наркомании - решението на Министерството на здравеопазването предизвика остри обществени реакции. А министър Андреева каза, че това е неработеща структура в този си вид и няма излекувани наркозависими от програмите. Ще има друга такава структура, но ще бъде под друга шапка и с друга организация на контрола, каза министърът на здравеопазването.

Пред БНР д-р Цвета Райчева, директор на Националния център по наркомании обясни, че няма доклад, в който да се казва, че това е неработеща структура и че нямат направена забележка за тяхната работа и препоръки. Докладът е с наше участие, не е направен от друг. Това, което искам да помоля е, защото не обичам да се разговаря през медии, ще напишем писмо и каним д-р Андреева и Бойко Пенков да се срещнат нас. Наркоманията по своят същност е хронично рецидивиращо заболяване. Това твърдение, че няма излекувани касае не само НЦН. Това е укор към цялата система, лекуваща наркоманиите. Изисква се сериозно обсъждане, когато се прави държавна политика. Ако директорката не се харесва, тя се уволнява, не се съсипва клиниката.

Момчил Василев, директор на дирекция "Националния фокусен център" в Националния център по наркомании също не се съгласи с констатациите, че са неработеща структура. Ако говорим за излекувани наркомани, ще дам съвет на министърката да закрие и клиниката по ендокринология, защото няма и излекуван диабетик. Тук не става дума само за управление, а за целостта на звеното. Ако бяха решили да прехвълят целия център като част от друга структура, това може да се приеме. Но те разбиват цялата дейност. Работя от 20 години в тази област и съм свикнал с тези неща, но много ме дразнят, защото държавата от много години не прави нищо в тази сфера, а само раздава шамари. Да си погледнат и да кажат - има ли нужда държавата България да работи в сферата на наркоманиите. Липсват истински аргументи, категоричен беше Василев и обърна внимание на апетитността на сградата на центъра.

Юлия Георгиева, фондация "Инициатива за здраве" каза, че мотив не чува. Министерството на здравеопазването прави огромна грешка. Пълна липса на компетентност е констатацията, че няма излекувани. Това не е грип, за да го излекуваш с едно хапче. Пълна липса на политика по отношение на зависимостта от наркотици, обобщи тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com