НЗОК не знае кои частни болници вземат в пъти повече държавни пари за едно лекарство

2850
НЗОК не знае кои частни болници вземат в пъти повече държавни пари за едно лекарство
Снимка: БГНЕС

Не знаем какво е това лекарство и защо се е стигнало до такава разлика. Така членът на НЗОК д-р Андрей Дамянов коментира информацията, че Касата плаща 150 лева за лекарство на държавни и общински болници, а за същото лекарство се плаща 1050 лева на частни болници.

Дамянов обясни, че съгласно предложена от депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов законова поправка преди години, частните болници може да не провеждат търгове за лекарства от т.нар. позитивен списък. Това било направено заради европейска директива, но членът на НЗОК призна, че в други държави като Германия и Австрия нямало такива съотношения 150:1050 лева.

Депутатите преразпределиха 99, 9 млн. лв. за лекарствени продукти

Депутатите преразпределиха 99, 9 млн. лв. за лекарствени продукти. Предложението бе направено от депутата от ГЕРБ Александър Иванов. "...

Андрей Дамянов каза пред Нова телевизия и, че ще има проверка – до 5-6 дни трябвало да бъде свикан Надзорният съвет на НЗОК. Сега нямало данни, защото на Касата се подавала обобщена информация за лекарствата, които се покриват от НЗОК. И причината била, че имало над 300 лечебни заведения т.е. нямало как да се обработи подробна информация.

Ако нещата са в рамките на закона, няма да се връщат пари, призна още членът на НЗОК. И отказа да предполага дали вносителят на законовата поправка нарочно не я е направил така, че да се стига до такива парадокси.

Позицията на организациите на частните болници

Скандалът тръгна от твърдение на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев, направено преди 3 дни. Пред „Дарик радио” той директно каза, че НЗОК се точи в полза на частни болници точно с плащанията за едни и същи лекарства на различни цени когато лечебното заведение е частно и когато не е.

Хвалби за системата за верификация на лекарствата преди да са готови всички законови промени

"Броят на получените сигнали за несъответствие на опаковки по технически причини у нас намалява - от 16% от сканиранията в началото на ...

"Цените, на които НЗОК заплаща лекарствените продукти, са регулирани с Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти. Наредбата забранява на НЗОК да заплаща цена над регистрираната. Цената на едно лекарство може да се регистрира само ако е по-ниска в сравнение с тази в десет европейски държави и след договаряне на задължителна отстъпка. Ако действително има случай, в който едно лекарство е платено на цена 7 пъти по-ниско от регистрираната в Позитивния лекарствен списък, това говори за тежка инсуфициенция на Наредбата, регулираща цените и налага незабавната ѝ промяна, което именно Д-р Дечев би трябвало да инициира", отвърна Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) в официална позиция. Всъщност задочно Андрей Дамянов отговори, че НЗОК не може да инициира законови промени. НСЧБ смята и, че с твърденията си за законов лобизъм д-р Дечев "обвинява в лобизъм Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на Европа (бел. ред. - вероятно се има предвид Европейският съвет)" заради вкарването на съответния законов текст в българското законодателство (директива 2014/24/ЕС).

Принципът на реимбурсация (т.е. връщане на пари към болниците) е да се заплати съответното лекарство по цената, на която е закупено от доставчика, но не по-висока от цената, определена в Позитивния лекарствен списък, настояват още от НСЧБ и Българска болнична асоциация.

"Същите тези хора прокараха лобистки текстове, в които за една голяма част от болниците - частните - беше забранено на касата да иска финансови показатели. Тоест, държавните и общинските болници да дават отчети как са похарчили парите си, частните да не дават. Второто нещо, което направиха - извадиха частните болници от задължителните обществени поръчки, които се провеждат, когато се харчи обществен ресурс. Това доведе до огромни девиации. Примерно - едно и също конкретно лекарство на един и същи производител, когато се отчита от държавна и общинска болница, се заплаща от касата на 150 лева, а когато се отчита от частна болница, го заплаща на 1050 лв. Разликата е 7 пъти. Защо ви ги казвам тези неща? Защото всеки греши, но разумният човек си вади изводи и не повтаря грешките си. Ние обаче - един път пипаме котлона, втори път, трети път - животно да беше, щеше да се научи, че котлонът пари. Ние обаче не се научихме", каза в събота, 11 януари, управителят на НЗОК.

Как реагира БСП на новината за цените на лекарствата - научете в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com