НЗОК ще плати на болниците надлимитна дейност за 2016 г.

1218
НЗОК ще плати на болниците надлимитна дейност за 2016 г.
Снимка: БГНЕС

На свое заседание на 17 януари 2017 г. Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) обсъди възможността за закупуване на допълнителна дейност по Наредба № 2 от 2016 г. за болнична медицинска помощ (БМП), извършена през периода м. април 2016 г. - м. ноември 2016 г. Това съобщиха от пресцентъра на Националната здравноосигурителна каса.

Общата стойност на допълнителната отчетена и незаплатена дейност по Наредба № 2 от 2016 г. за БМП, извършена през периода м. април 2016 г. - м. ноември 2016 г. над утвърдените стойности по Приложение 2 към сключените договори с изпълнителите на БМП, е в размер на 18 852.5 хил. лв., като при извършването на съответните дейност (клинични пътеки, амбулаторни процедури) са приложени медицински изделия на стойност 400.3 хил. лв., незаплатени съгласно чл.10, т.2 и чл.14, ал.5 от Правилата по чл.4 от ЗБНЗОК за 2016 г. или обща стойност от 19 252.8 хил. лв.

НЗОК няма да плаща лечението на хора с хепатит С, ако прецени, че няма да живеят дълго

Здравната каса няма да заплаща лечението на хората с хепатит С, ако прецени, че те няма да живеят дълго. Това е разписано в нови правил...

Съгласно чл.221, ал.18 от Решение № РД-НС-04-24-1 от 29 март 2016 г. по чл. 54, ал. 9 и чл. 59а, ал. 6 от ЗЗО на Надзорния съвет на НЗОК (Решението), в случаите, когато за конкретен изпълнител на БМП се установят незаплатени случаи, при осигурена възможност на средства, Надзорният съвет на НЗОК взема решение за извършване на корекция и закупуване на потвърдените дейности, частично или напълно.

Съгласно чл.221, ал.13 от Решението, РЗОК потвърждава дейностите, като извършва проверка на цялата отчетена месечна дейност на изпълнителя и изготвя доклад до управителя на НЗОК за резултатите от извършените проверки и мотивирано искане за корекции на стойностите.

От 1 ноември 2016 г. в болничната медицинска помощ е в сила и се прилага „Регистрационната система за здравноосигурителни събития при изпълнителите на медицинска помощ“. От м. ноември 2016 г., когато системата за автентификация започна да се прилага в болниците, НЗОК отчита намаляване на стойностите на заявената за заплащане болнична медицинска помощ от лечебните заведения. Комплексните мерки, предприети от НЗОК, включително и прилагането на електронната автентификация, дават възможност реални пациенти да получават повече медицински услуги, при намалени разходи от страна на НЗОК.

В тази връзка, Надзорният съвет на НЗОК взе решение за закупуване на допълнителните отчетени и потвърдени дейности от изпълнителите на БМП по сключените им договори за периода на извършване на дейността 1 април 2016 г. – 30 ноември 2016 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване