Обещание: През 2021 г. у нас ще се извърши първата белодробна трансплантация

915
Обещание: През 2021 г. у нас ще се извърши първата белодробна трансплантация
Снимка: Thinkstock

През 2021 година в България ще бъде извършена първата трансплантация на бял дроб. Такива са очакванията на министерството на здравеопазването.  От здравното ведомство информират, че от 6 до 10 май български лекари ще бъдат обучавани във Виена за извършване на белодробни трансплантации и посттрансплантационно наблюдение.

Българските медици ще бъдат обучавани в клиничното отделение по „Гръдна хирургия“ към Медицинския университет във Виена за извършване на белодробни трансплантации и посттрансплантационно наблюдение на пациенти. Това е първото обучение, договорено с подписаното в края на януари 2019 г. споразумение за квалификация и обучение на медицински кадри между България и Австрия по линия на Евротрансплант. Към момента в страната ни не са извършвани белодробни трансплантации и липсват специалисти и специално обучение за тяхното осъществяване.

Шест месеца имат български специалисти да се обучат за белодробни трансплантации

"Цялата държава беше впрегната с бесни усилия да се поднови договора с европейска болница, за да се стартира българска програма за тран...

Българският екип се състои от четирима специалисти от ВМА и УМБАЛ „Св. Екатерина“ – кардиохирург, анестезиолог-реаниматор, пулмолог и бронхолог. Те ще участват във всички дейности на болницата, свързани с трансплантация и посттрансплантационно наблюдение на пациенти. Целта на обучението е медиците да усвоят всички необходими практически умения за извършването на белодробна трансплантация, както и за обгрижването на пациентите в постоперативния период.

В рамките на споразумението са договорени и две дългосрочни шестмесечни обучения на два български екипа. Придобиването на специфични умения е задължителна предпоставка за провеждането на дейности по белодробна трансплантация в България. Договорено е също така екип трансплантолози от клиниката във Виена да окаже необходимото експертно съдействие при провеждането първите трансплантации на бял дроб у нас, допълва Министерство на здравеопазването.

Успоредно с това Министерството на здравеопазването продължава активната работа по задълбочаване на двустранното сътрудничество между страната ни и държави, които имат отличен опит в областта на белодробната трансплантация.

Припомняме, че в края на 2018 година починаха няколко души, фигуриращи в списъка на чакащите за белодробни трансплантации.  о-рано от Асоциацията по белодробна хипертония обявиха, че в страната ни няма условия за следтрансплантационна грижа и това е една от сериозните пречки такива операции да се провеждат у нас. През 2018 година стана ясно, че договорът на министерство на здравеопазването и клиниката във Виена, където се извършваха до момента трансплантации на български граждани не е подновен. 

Ремонтът на клиниката по изгаряния в "Пирогов" ще приключи до 3 месеца

До три месеца ще приключи пълното обновяване на Клиниката по изгаряния в УМБАЛСМ „Пирогов“. Това съобщиха от пресцентъра на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com