Обещаващи резултати в борбата с рака: Витамин може и да помага за лечението

44839
Обещаващи резултати в борбата с рака: Витамин може и да помага за лечението
Снимка: Nicolle Rager Fuller, NSF

Витамин В3, изглежда, повишава ефективността на имунния отговор на тялото в борбата с рака. Това установиха американски учени от Университета в Минесота, като статията им е публикувана в списание „Science Translational Medicine“.

Проучването е сравнително малко по мащаб - обхваща 30 души, но дава обнадеждаващи резултати.

В първото клинично изпитване учените са тествали комбинация от стандартна терапия с моноклонални антитела и никотинамид (ниацин). 19 от 30-те пациенти са били с напреднал неходжкинов лимфом (NHL). Никотинамидът, известен още като витамин В3, е третирал NK клетките - вид бели кръвни клетки, чиято задача е елиминирането на туморни и вирус-инфектирани клетки.

Още: 9 мощни хранителни вещества, които борят раковите клетки

Нов подход

Преди изследването опитите на други екипи да използват вливания на естествени клетки убийци като терапевтично средство за лечение на левкемии, лимфоми и други злокачествени заболявания на кръвта невинаги са били ефективни. Лекарите са се сблъсквали с проблем - някои хора просто не са реагирали на лечението, което се е предлагало след неуспех на стандартната терапия. 

Сега обаче - в уникален подход към тази нова форма на лечение на рака, учени от отделението по хематология, онкология и трансплантация в Университета на Минесота са разработили начин за повишаване на ефективността на естествените клетки убийци, което засилва ролята им като терапевтично средство. Иновативният подход засилва въздействието на естествените NK и води до ремисии при пациенти с иначе неподатливи на лечение ракови заболявания.

Витамин В3 снижава риска от рак на кожата

Резултатите

"Проведохме първото клинично изпитване в човешка фаза 1, в което тествахме трансфер на естествени клетки убийци с IL-15 и никотинамид, комбинирани с моноклонални антитела, при пациенти с рецидивирал или рефрактерен неходжкинов лимфом и множествен миелом", обяснява един от ръководителите в "Science Translational Medicine".

Снимка: Thinkstock

В малкото предварително проучване той и сътрудниците му установяват, че никотинамидът не само повишава активността на естествените клетки убийци, но и увеличава тяхната устойчивост в кръвта. Освен това засилва способността на тези клетки не само да издирват раковите клетки, но и да ги унищожават с лекота, представя обобщение на резултатите изданието Medical Express.

Още: Суперклетки убийци победиха рак в краен стадий

Комбинацията от подсилени с никотинамид (B3) естествени клетки убийци (NK) и лечение с моноклонални антитела е безопасна при 30 пациенти, включително 20 с рецидивирал или трудно лечим неходжкинов лимфом. Сред 19 пациенти с неходжкинов лимфом 11 са показали пълен отговор, а при трима е имало частичен отговор в рамките на 28 дни от лечението.

Изглежда, че никотинамидът предпазва естествените клетки убийци от оксидативен стрес, като същевременно повишава способността им да се насочват към лимфните възли, установява екипът от учени.

Заключението на авторите на проучването е, че новата стратегия за трансфер трябва да бъде допълнително проучена в по-големи клинични изпитвания.

Още: Учени установиха слабото място на раковите клетки

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Замърсители в лекарствата и риск от рак: Проф. Георги Чернев разказва за VI-тия конгрес на БДДХ

Софтуерен проблем спира плащанията от НЗОК: Фармацевти излизат на протест

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com