Ограничават ли се свободи в противовес с Конституцията спорят в парламента

1952
Ограничават ли се свободи в противовес с Конституцията спорят в парламента
Снимка: БГНЕС

Спорове в парламента предизвикаха критериите за вземане на противоепидемични мерки. Критики отправиха от страна на БСП, като изразиха притеснение, че на практика когато и както си реши здравният министър може да обяви противоепидемични мерки в една или друга област на страната на базата на 8 абсолютно неясни критерии.

Още в правна комисия от БСП опонираха по ал. 3 от чл. 63, че има критерии на СЗО какво значи епидемична обстановка и то за инфекциозни заболявания и те са много различни, като не може да бъдат обобщавани по толкова семпъл начин, както било в закона.

Според професор Георги Михайлов, здравният министър ще може да тълкува и предлага да въвеждаме извънредна епидемична обстановка по превратен начин. По думите му, е абсурдно да има постановки като "с неяснота на симптомите", "различни уязвими рискови групи" – че то всяко заболяване може да има необичайни симптоми, възкликна лекарят.

Критиките на левицата

Предлага се здравният министър да може да обяви противоепидемични мерки в една или друга област на базата на критерии със симптоми за всички инфекциозни заболявания.

Депутатите одобриха промяна в работата на парламента

Парламентът облекчи начина, по който ще се извършва гласуването във времето на днешното извънредно заседание, на което се обсъжда оконч...

Това обяви депутатът от левицата проф. Георги Михайлов по време на дебата по Закона за здравето на второ четене.

"Вчера имахме една много сериозна дискусия в Правна комисия, която не беше за Правна комисия, тъй като тя е строго експертна. Искам да ви споделя, че това, което се предлага в ал. 3 за възможност за създаване на критерии и са описани 8 точки, като на всичкото отгоре се написва, че могат да се вземат противопепидемични мерки, ако са налице само някои от тези критерии.

Като например необичайни или непознати. Това по никакъв начин не може да бъде квалифицирано в едно решение, което на практика ще бъде експертно. Искам да споделя и на г-н министъра и на уважаемите колеги от залата, че подобни 8 точки могат да бъдат отнесени към всички инфекциозни заболявания на територията на страната", изтъкна проф. Михайлов.

Според него това означава, че на практика когато и както си реши здравният министър той може да обяви противоепидемични мерки в една или друга област на страната на базата на 8 абсолютно неясни критерии", изтъкна още проф. Михайлов.

Друг червен депутат Крум Зарков също подкрепи мнението на колегата си.

Второ четене в комисия: Опасенията, че може да влизаме в извънредно положение за щяло и нещяло, остават

Извънредна епидемична обстановка няма да бъде обявявана еднолично от здравния министър, по съвет на националния здравен инспектор, а от...

"Това, което следва от вашия текст и което е противоконституционно е, че със заповед министърът на здравеопазването ще може да ограничава определени права на българските граждани", изтъкна той.

Отговорът на ГЕРБ

Не знам какви са критериите, които ползват някои от колегите за определяне на епидемичния потенциал на определени инфекции, но те във времето са се изменяли, защото предизвикателствата на изменчивостта на вирусите също поставят нови условия, по които ние трябва да се справяме с всяка нововъзникнала инфекция.

Затова и ние след като направихме справка преценихме, че трябва изрично да запишем така вече известното и обществено популяризирано заболяване COVID-19, за да очертаем мерките, които гарантират справянето на България с това ново епидемично разпространение на вирус, който досега не е предизвикал заболяване у човека. Смятам, че няма как да оспорваме съществуването му, предвид на това, че не само в България, но и целия свят се бори с епидемията", каза председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, цитирана от Фокус. 

"Предложението да се направи дефиниция, по която може да се вземе решение за определяне на извънредна епидемична обстановка беше заявена още като чухме критиките в предходното разглеждане на закона на първо четене, че липсват критерии.

Пренаписват ли Закона за здравето предложенията между двете четения?

Днес в правната комисия в парламента, от 13:00 часа ще бъдат обсъдени на второ четене промените в Закона за здравето. Вчера в 18.00 час...

Това, което предложихме като критерии е взето от официален документ на Световната здравна организация от месец май 2005 г.

На 25-ата световна асамблея на Световната здравна организация са описани и очертани тези критерии. Те в случая се отнасят само по заболяванията, които са по ал. 1. Не може всяко заболяване, ако не е изрично вписано по ал. 1, да бъде разглеждано в хипотезата, че може да се обяви извънредна епидемична обстановка", каза още д-р Даниела Дариткова.

Опасения и от ДПС

„Ще трябва да се присъединим към притесненията на проф. Михайлов и на колегите от ляво по отношение на текстовете, които са записани в този член. Моля управляващите и вносителите на текста, специално д-р Дариткова да поясни какво наложи да бъдат формулирани тези критерии и на какво се позовава, когато определя тези критерии, които трябва да докажат наличие на непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите“, заяви депутатът от ДПС и зам.-председател на Народното събрание д-р Нигяр Джафер.

Не е ли време, когато се предлагат такива текстове на вниманието на Народното представителство да се позовете и да вземете мнението на експертите. Г-н министър от миналата година няма национални консултанти по специалности, но създадохте експертни съвети. Припомням има експертен съвет по вирусология, по епидемиология, по инфекциозни болести и клинична имунология“, каза тя и отчете, че в тях членуват най-добрите експерти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

"Няма да носим маски като при ковид": Проф. Ива Христова предупреди за сериозен ръст на коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com