Около 400 души страдат от редки болести у нас

18415
Около 400 души страдат от редки болести у нас
Снимка: БГНЕС

Повече от 6% от населението в ЕС страдат от редки болести. За България може да се предположи, че става дума за около 400 хиляди души. Това каза пред Радио „Фокус“ Владимир Томов, председател на Алианса на хора с редки болести, като се позова на данни на Световната здравна организация.

Съществуват над 7000 редки заболявания, за които няма достатъчно информация. „Ние имаме Национална програма по редки болести. В момента имаме регулация по редки болести, която ще ни даде възможност да изградим регистър на заболяванията и на пациентите. По този начин ще може най-добре да определим начина , по който да ги лекуваме. В по-голямата си част това са изключително скъпи заболявания – хронични, животозастрашаващи".

Болестите може да се лекуват и без лекарства?

Всички знаем, че болестите са от нерви. Ако следваме заложената в тази народна мъдрост логика, то с въздействие върху нервната система ...

Според експерта не е по силите на отделно семейство или човек сам да си осигури лечението. То се осигурява от здравните системи. У нас също има регламент, според който пациентите с редки болести получават напълно безплатно лечение, каза Томов.

В рамките на ЕС има все повече нови лекарства и голяма част от тях са достъпни за болните в България. Повечето скъпи терапии също се покриват от НЗОК, но за съжаление голяма част от редките болести са нелечими.

Проблем за болните остава липсата на социалната адаптация и рехабилитацията, която е много важна по отношение на трудовата дейност на болните и тяхната реализация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com