Окончателно: Антибиотици и лекарства за диабет само с електронна рецепта

7612
Окончателно: Антибиотици и лекарства за диабет само с електронна рецепта
Снимка: БГНЕС

От понеделник, 16 октомври, закупуването на антибиотици и лекарства за диабет ще става само с електронна рецепта. Новите правила за отпускане на двата вида лекарства влизат в сила, след като бяха обнародвани в Държавен вестник. Досега електронната рецепта беше необходима само за лекарства, които се реимбурсират от Здравната каса, както и за тези, съдържащи наркотични вещества със зелен и жълти рецепти.

От 16 октомври медикаментите за диабет и антибиотичните лекарствени средства ще бъдат продавани и срещу хартиени рецепти, издадени преди влизането в сила на новите правила. По този начин ще бъде повишен контролът над предписването и отпускането на лекарствата и употребата им извън предназначението им. Първоначално промените трябваше да влязат в сила от 1 октомври.

Въпреки че и досега антибиотичните медикаменти се закупуваха по закон само срещу рецепта, на практика много аптеки отпускаха такива лекарства, без да имат представена рецепта за тях. След 16 октомври това ще е по-трудно, тъй като самата аптека ще бъде застрашена от проверка от Агенцията по лекарствата. Причината е, че аптечните дневници за изпълнение на рецепти също стават електронни и липсващите данни в тях лесно ще бъдат засичани.

Още: Предложение: Антибиотици и лекарства за диабет само с електронна рецепта

За кои точно медикаменти важи електронната рецепта

Новите правила важат за антибиотиците за т.нар. "системна употреба" - капсули, таблетки, суспензии и флакони за вливане. Задължителната електронна рецепта не важи за антибиотични кремове, кремове със смес от кортикостероиди и антибиотици, както и антибиотични капки за очи, пише mediapool.

Снимка: iStock

При медикаментите против диабет промяната не е толкова голяма, тъй като и досега инсулините се отпускаха по линия на НЗОК - с електронна рецепта. Нововъведението от 16 октомври цели да засегне продажбите на Ozempic и подобни на него медикаменти, които се използват като средство за отслабване по цял свят.

Лекари, зъболекари и ветеринари

Още: Голям недостиг на инсулин - омбудсманът сезира здравното министерство

Лекарите могат да издават електронни рецепти през софтуера на служебния си компютър или през специално създаденото мобилно приложение, което беше пуснато през март тази година. Така те ще могат да издават рецепти от всяко място и в движение. При лекарите готовността за електронно предписване на двете групи лекарства би трябвало да е висока, тъй като вече имат опис с продуктите по линия на НЗОК, а за тези, които не разполагат със специализиран софтуер, има мобилно приложение. Зъболекарите ще предписват наравно с лекарите, като за целта могат да ползват софтуер или мобилното приложение. При тях засега не е ясно каква е готовността да го правят, пише още mediapool.

Ветеринарите запазват правото си да предписват хуманни лекарства на домашни любимци като кучета и котки, но това ще става вече на специални рецептурни бланки и по специален ред. 

След като електронната рецепта е генерирана за пациента, той отива в аптеката и получава лекарството си като каже ЕГН и датата на предписване на рецептата. Друг вариант е лекарят да изпрати на пациента QR код, който да бъде сканиран в аптеката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Софтуерен проблем спира плащанията от НЗОК: Фармацевти излизат на протест

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com