Омбудсманът: Да се върнат безплатните тестове и COVID добавките за медиците

2252
Омбудсманът: Да се върнат безплатните тестове и COVID добавките за медиците
Снимка: ПЦ на Омбудсмана

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, в която настоява да бъде възобновено ежемесечното допълнително възнаграждение от 1000 лева за всеки от работещите на първа линия лекари, медицински специалисти и друг персонал, които се борят всекидневно с COVID пандемията.

Повод за тази препоръка са сигнали до омбудсмана от медицински работници, които на фона на засилващата се нова COVID вълна, сигнализират за напрежение в техните среди заради спрените средства, съобщават от пресцентъра на Ковачева.

Коронавирусът в България: Активните случаи и настанените в болници намаляват

Броят на новите случаи на коронавирус намаля като абсолютно число, но се увеличи като процент. 1496 са новите заразени з...

„Посочените допълнителни възнаграждения бяха въведени с аргумента, че са ефективна и устойчива мярка за справяне с разпространението на COVID-19 и съществен фактор за мотивация на персонала. След отпадането им работещите в системата на здравеопазване съобщават за наличието на редица проблеми и обръщат внимание, че се наблюдава сериозно увеличение на случаите на COVID-19, с произтичащо от това повишено натоварване на лечебните заведения и риск за работещите в тях и техните близки“, пише омбудсманът.

Диана Ковачева допълва, че на практика медиците всеки ден са в контакт с пациенти с коронавирус, което създава сериозен риск както за самите тях, така и за близките им. Тя посочва също, че отпадането на допълнителните възнаграждения оставя тях и семейства им с доходи, идентични на тези отпреди пандемията преди две години.

„В същото време ръководители на лечебни заведения за болнична помощ отбелязват, че не са в състояние да повишат възнагражденията на персонала поради постоянно растящите цени и разходи. В тази връзка се съобщава и за случаи на противопоставяне на персонала на различните лечебни заведения, което рефлектира и върху правата на пациентите“, посочва общественият защитник.

Диана Ковачева подчертава, че все повече се наблюдават и случаи на отказ на болници да приемат пациенти, в това число транспортирани от екип за спешна помощ, когато се налага в продължение на няколко часа да търсят лечебно заведение, в което да бъде настанен пациентът, чието състояние често е животозастрашаващо.

Новият здравен министър е бил в мениджмънта, фалирал МБАЛ Девин

Д-р Асен Меджидиев е роден през 1968 г. Завършва медицина към Висшия медицински институт в София през 1994 г. В началото на профес...

„Бих искала да обърна внимание също, че в момента достъпът на гражданите до тестове за COVID-19 не е гарантиран. Тестовете по метода PCR в извънболнична помощ, с които е възможно откриване на заболяването в съвсем ранен етап, в момента могат да назначават само специалисти, към които пациентите се насочват едва при възникване на усложнения, като същевременно бързите антигенни тестове все още се заплащат изцяло от пациента“, алармира още Ковачева.

Тя настоява по всички поставени от нея проблеми своевременно да бъдат предприети мерки, като се гарантират както правата на пациентите в условията на пандемия, така и трудовите и професионални права на работещите в системата.

В заключение омбудсманът подчертава необходимостта за осигуряване на гарантиран достъп на гражданите до ваксини срещу COVID и недопускане на случаи, при които желаещите да се ваксинират, да бъдат връщани по различни причини.

Тя отбелязва и сериозния дефицит на кадри в системата и "необходимостта от мерки и стратегия за неговото преодоляване“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване