X
 
 

От 1 април информацията от Фонда за лечение на деца ще бъде достъпна в НЗОК

648 0
От 1 април информацията от Фонда за лечение на деца ще бъде достъпна в НЗОК
Снимка: iStock/Guliver
От 1 април информацията, която беше достъпна от потребителите на Фонда за лечение на деца, ще бъде достъпна в НЗОК. Това каза председателят на Надзорния съвет на Национално здравноосигурителна каса (НЗОК) Жени Начева и зам.-министър на здравеопазването по време на заседание на Комисията по здравеопазване, предаде агенция "Фокус".

Изслушването е относно готовността на НЗОК за осъществяване дейностите на Център "Фонд за лечение на деца" и Комисия за лечение в чужбина към Министерството на здравеопазването от 1 април.

Правителството закрива Фонда за лечение на деца

Правителството прие постановление за закриване на Център „Фонд за лечение на деца“. Документът е в съответствие с изменения...

"От страна на НЗОК 31 март 2019 г. дейността на фонда за лечение на деца ще се преустанови и ще стартира работата на НЗОК. Ще бъдат създадени две специализирани комисии, които са свързани с придвижване и вземане на решение по заявленията. Специализираните комисии ще работят при спазване на процедура за разглеждане на съответни решения. Предвижда се привличане на външни експерти при производствата. Те ще бъдат определени със съответни заповеди от министъра на здравеопазването и управителя на НЗОК", посочи тя.

"НЗОК ще създаде поддържа информационна база данни за проследяване на заявленията, като в момента се осъществяват подготвителни действия на тази база данни и всички необходими документи са предадени в касата от фонда", отбеляза зам.-министър Начева. "От 1 април цялата информация, която беше видима на потребителите в центъра за "Фонд за лечение на деца" ще бъде достъпна и при НЗОК", увери тя. По думите й в комисията за разглеждане на заявленията са включени лекари, специалисти и фармацевти.

"Създадена е приемна за граждани и деца. На 1 април всеки, който желае може да заповяда да види, как е организирана работата по приема на документи", обясни тя. "След петък ще се публикува пълната информация и списък за необходими документите за кандидатстване на граждани и лица под 18-годишна възраст", уточни Начева.

Тя допълни, че НЗОК може да получава финансова помощ от дарители, като контролът се осъществява от Сметната палата.

От МЗ уверяват, че няма да има забавяне на лечение на деца след закриването на Фонда

До 29 март т. г. Център „Фонд за лечение на деца“ приема по установения ред заявленията на всички родители, чиито деца се н...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители