От 1 до над 5 години се бави диагностицирането на артрита при 95% от пациентите (ГРАФИКИ)

12967
От 1 до над 5 години се бави диагностицирането на артрита при 95% от пациентите (ГРАФИКИ)
Снимка: iStock

Диагностицирането на пациенти, страдащи от артрит понякога отнема над пет години за някои артритни заболявания, а в 70% от случаите отнема минимум една година. Това стана ясно от анкета сред 449 пациенти, проведена от Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България в навечерието на Световния ден за борба с артрита – 12 октомври.

Директор на болница: Ощетяваме хората, за да можем да функционираме

Този ден се отбелязва глобално от 1996 г. и цели да повиши познанията на обществото за ревматичните и мускулно-скелетни заболявания, от които в Европа са засегнати над 120 милиона души, включително и деца.

Още: Лекар разказа по какво се познава, че страдате от ревматоидният артрит

„Артритните заболявания са голяма група мускулно-скелетни възпалителни болести, в която влиза не само ревматоидният и ювенилният артрит, но и лупусът и системната склероза, които са системни заболявания на съединителната тъкан, болестта на Бехтерев, псориатичния артрит, остеоартрозата, подаграта и др. Ако не се диагностицират и лекуват навреме, тези заболявания увреждат необратимо ставите и органите, което води до инвалидизация. Артритните заболявания са сред основните причини за неработоспособност и представляват огромен товар както за пациентите, така и за обществото“, обясни Боряна Ботева, председател на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България и на Сдружението за развитие на българското здравеопазване.

От анкетата става ясно, че 77% от пациентите на биологични медикаменти и 82% от пациентите на JAK-инхибитори са удовлетворени от лечението си, което показва, че съвременните медикаменти подобряват значително качеството на живот. От отговорите на участвалите в анкетата обаче става ясно, че достъпът до тези терапиии продължава да бъде труден. Общо 75% от пациентите, които получават терапията си чрез протокол, са затруднени финансово или трябва да отсъстват от работа, за да се явяват на Експертна лекарска комисия (ЕЛК). Такива комисии има само в четири града в страната.

Проф. Христо Хинков: Искаме да намалим доплащането за здравни услуги

Затова от ОПРЗБ предлагат да отпадне явяването на ЕЛК при продължаване на протоколите. „Според нас е съвсем логично лечението да ни бъде предписвано от лекуващия ревматолог, без да се налага да се явяваме пред Експертна лекарска комисия. В крайна сметка ревматологът проследява как отговаряме на лечението. Така е в другите държави в Европа. 93% от пациентите, които взеха участие в проведената анкета, са категорични, че трябва да получават терапията си само от лекуващия си ревматолог“, заяви Боряна Ботева.

Още: Митове и факти, свързани с подаграта

Резултатите от анкетата ще бъдат изпратени на НЗОК, Министерство на здравеопазването и Български лекарски съюз, за да накарат институциите да обърнат внимание на хората с ревматоидни заболявания. „Накратко – искаме ранна диагностика, искаме да се лекуваме, искаме да е лесен достъпът до иновативни медикаменти “, обобщи нуждите на пациентите Боряна Ботева.

Вижте други основни изводи от проучването в ГАЛЕРИЯТА ТУК

Храни и напитки, които трябва да се избягват при артрит

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com